Novosti / Objavljeno: 8/5/2020

Fellinijev iščašeni snoviti i maštoviti svijet u plesnoj predstavi Monike Casadei

Fellinijev iščašeni snoviti i maštoviti svijet u plesnoj predstavi Monike Casadei

Plesnu predstavu Felliniana izvest će 7. kolovoza s početkom u 21 sat na sustipanskoj pozornici talijanska trupa Compagnia Artemis Danza. Posveta je to koju koreografkinja i redateljica Monica Casadei odaje geniju Federica Fellinija u povodu stote obljetnice njegova rođenja. Gostovanje je omogućio Talijanski institut za kulturu u Zagrebu.

Predstava je svojevrsna interakcija svijetova plesa i cirkusa u kojoj nas tijela plesača, obavijena besmrtnom glazbom Nina Rote skladanom za Fellinijeve filmove, vode u svijet snoviđenja i mašte u poetičnom i senzibilnom slavljenju tog značajnog dijela talijanske filmske i glazbene povijesti. Euforičnu i iskričavu koreografiju, prožetu dubokim osjećajem humanosti izvodi šest plesača: Michelle Atoe, Mattia Molini, Teresa Morisano, Christian Pellino, Danilo Smedile i Alessia Stradiotti.

Svijet Felliniane ispunjavaju prenaglašene, ekstravagantne osobnosti, pajaci i likovi iz polusvijeta podrhtavajući na sceni poput munja spremnih da eksplodiraju. Uronjeni u magičnu atmosferu i iščašene situacije te kreature u međusobnim susretima plešu čudo života, neprestano na rubu stvarnosti i čarolije. Odražavajući energije ljudskosti u svim njenim aspektima, predstava je sasvim u duhu velikog Fellinija koji bi, nadahnut svijetom koji ga je okruživao, taj svijet obgrlio, postajući njegovim dijelom i njegovim ogledalom.

Monica Casadei odrasla je u Romagni iz koje porijeklo vuče i Fellini. Cirkus, plesne dvorane, ali i poznanstvo s Fellinijevom muzom i životnom suputnicom Guliettom Masinom uvelike su odredili njezin životni put. Upravo ju je Masina upoznala s Nandom Orfeijem, talijanskim glumcem i umjetnikom cirkusa, članom velike cirkuske dinastije Orfei, i tako uvela u njegov začarani svijet. Casadei se u svom umjetničkom radu često referirala upravo na umjetničke osobosti Fellinija i Masinijeve i već im posvećivala uspješne predstave. Tako je Notti Felliniane, predstava u kojoj je nastupio pjevač Pino Ingrossi, premijeru imala u Guadalajari, a I Bislacchi. Omaggio a Fellini gostovala je širom svjeta.

Monica Casadei potpisuje koreografiju, režiju, oblikovanje svjetla i kostimografiju predstave.