Novosti / Objavljeno: 10/2/2020

Premijera na kazališnoj pozornici hvaljene i nagrađene predstave Francuzica

Premijera na kazališnoj pozornici hvaljene i nagrađene predstave Francuzica

Predstava Francuzica otvorit će dramsku sezonu 2020/21 Hrvatskog narodnog kazališta Split izvedbom na velikoj sceni splitskog kazališta u četvrtak 8. listopada s početkom u 20 sati. Premijera je to na kazališnoj pozornici predstave koja je s velikim uspjehom po prvi put izvedena ovog ljeta na sceni na otvorenom u dvorištu splitskog Nadbiskupskog sjemeništa. Tekst Ilije Zovka tumače, a ujedno i potpisuju režiju komada, dramski prvaci HNK Split Snježana Sinovčić Šiškov i Trpimir Jurkić. Predstava je to o susretu dvoje, kako je uobičajeno reći „malih“, skromnih i osamljenih ljudi.

„Pisac Ilija Zovko s naročitom toplinom zastupa ono ljudsko koje se diskretno izražava uzajamnom dobrotom i skromnošću, omogućujući životu bijeg od sveopće epidemije besmisla“ zapisao je povodom praizvedbe komada na komornoj sceni splitskog HNK 2005. kazališni kritičar. Susret Petra i Grete, dvoje umirovljenika na razmeđu između zrele i starije životne dobi, pokraj klupe u parku započinje kao nesporazum no postepeno poznanstvo koje se tom prilikom rađa prerasta u nešto više i veće. Dramski likovi su ljudi koje su sažvakala intenzivna tranzicijska događanja, obilježeni osobnim tragedijama, koji se osjećaju suvišnim i osamljenim. Francuzica je izuzetno vješto napisan dramski tekst, prožet nenametljivim humorom i stalnim osjećajem blage tuge. „Snježana Sinovčić-Šiškov kreirala je svoju Gretu vrlo životno, ocrtala je ženu koja se suzdržava, ali iz nje lako briznu smijeh, suze, i želja za životom. Jurkić je svoga Petra donio kao čovjeka naizgled pomirenog s neveselim, uredno posloženim trajanjem, a u suigri pronašli su kopču koja će spojiti dva različita karaktera“ konstatira se u obrazloženju nagrade Judita koja je dodijeljena predstavi u cjelini i režiji i izvedbi Snježane Sinovčić- Šiškov i Trpimira Jurkića.

Pored glumaca i redatelja Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića, autorski tim čine: scenograf Ozren Bakotić, kostimografkinja Sonja Obradović, skladatelj Nenad Šiškov, oblikovatelji svjetla i tona Miroslav Mamić i Tomislav Luetić, te asistentica režije Ana Babić. Nakon premijerne izvedbe 8. listopada, sljedeće izvedbe Francuzice na programu su 16. i 17. listopada.