Novosti / Objavljeno: 10/14/2020

30. Marulićevi dani - 11 predstava u konkurenciji za nagradu na jubilarnom izdanju festivala posvećenom Radi Perkoviću

30. Marulićevi dani - 11 predstava u konkurenciji za nagradu na jubilarnom izdanju festivala posvećenom Radi Perkoviću

U Splitu će se od 19. do 26. listopada održati 30. po redu Festival hrvatske drame Marulićevi dani, međunarodna natjecateljska smotra uprizorenih hrvatskih dramskih tekstova u izvedbi kazališta iz svijeta i Hrvatske. Izbornica Gordana Ostović, poznata dramatičarka i kazališna kritičarka, izabrala je jedanaest predstava od 48 prijavljenih koje će se na ovogodišnjem festivalu natjecati u šest kategorija za nagradu Marul  te za nagradu Slobodne Dalmacije za glumačko ostvarenje. S obzirom da predstava Tri sestre zagrebačkog HNK ne igra u Splitu, ove godine se neće dodijeliti nagrada publike za najbolju predstavu.

Publika će ove godine imati priliku pogledati koprodukciju riječkog HKD Sušaka i budimpeštanskog Studija K Színháza Memoria Civitatis / Sjećanja gradova; prošlosezonsku splitsku uspješnicu Lepuricu i monodramu Ane Marije Veselčić Domaši (GKL Split i Umjetnička akademija u Splitu). Iz Zagreba dolazi čak pet predstava: prva iz Zagrebačkog kazališta mladih Dobro je dok umiremo po redu, tri Gavelline predstave - Marinkovićev Kiklop, Šovagovićeva Cigla i Krležini Gospoda Glembajevi koji dolazi i u izvedbi zagrebačkog Eurokaza. Varaždinski HNK gostuje s predstavom Davora Špišića Nebo od gume, a iz Mostara dolazi autorski projekt Tanje Miletić Oručević i ansambla Identitluk (prema motivima iz zbirke eseja U ime identiteta Amina Maaloufa). Jedina predstava u konkurenciji koju splitska publika neće imati priliku pogledati je Tri sestre, autorski projekt Bobe Jelčića prema Čehovu, koja igra u Zagrebu u dvorani ansambla LADO.

Tradicionalno, popratni program uključuje čitanje prvonagrađenog dramskog teksta za 2019. (Dino Pešut: Granatiranje) u kojem sudjeluju studenti Umjetničke akademije, predstavljanje knjige Nikole Batušića Povijest hrvatskog kazališta i zbornika o Anatoliju Kudrjavcevu Teatar u Splitu i Split u teatru te prezentacija u čast jubilarnog izdanja - Trideset godina Marulićevih dana. U sklopu svečanog otvorenja festivala, koje će se održati 20. listopada, uručit će se i nagrada Ministarstva kulture Marin Držić za najbolji dramski tekst u 2019. godini. 

O festivalskim nagradama Marul koje se dodjeljuju u šest kategorija (za suvremeni dramski tekst; za dramaturgiju/dramatizaciju/adaptaciju/lokalizaciju predstave; za predstavu u cjelini; za režiju; za glumačka ostvarenja; te za umjetničko ostvarenje) ove godine odlučivat će peteročlani ocjenjivački sud u sastavu: Mira Muhoberac, teatrologinja; Nenni Delmestre, redateljica; Mladen Radovniković, kostimograf; Karla Leko, studentica dramaturgije; i Bruna Bebić, glumica.

Zadnjeg festivalskog dana, nakon dodjele nagrada Umjetnička akademija Zagreb izvest će predstavu O miševima i ljudima prema istoimenom romanu nobelovca Johna Steinbecka.