Novosti / Objavljeno: 1/27/2021

Suvremena inačica Labuđeg jezera premijerno na sceni HNK Split

Suvremena inačica Labuđeg jezera premijerno na sceni HNK Split

Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će, u petak 29. siječnja s početkom u 19 sati na velikoj sceni splitskog nacionalnog kazališta,  izvesti suvremenu plesnu predstavu Labuđe jezero u koreografiji Daniela Cardosa, uz poznatu glazbu Petra Iljiča Čajkovskog. Nova je to, suvremena verzija djela koje se općenito smatra najfinijim klasičnim baletnim naslovom. U ulozi Odette nastupit će Irina Čaban Bilandžić, princ Siegfried je Aaron Kok, čarobnjak Rothbart Jurgen Rahimi, a crna labudica Odile je Eva Karpilovska.

Daniel Cardoso zadržao je sve glavne likove kao i glazbu Čajkovskog. Njegovo Labuđe jezero zbiva se u naše vrijeme u napuštenom psihijatrijskom azilu, mjestu napućenom likovima i bizarnim bićima koja utjelovljuju ljudske mane, vrline i osobine. Cardosovo Labuđe jezero odvest će gledatelje u nestvarni svijet drame, fantazije, magičnih čini i čarolija. Glavni likovi iz izvornika su zadržani i premješteni u današnje vrijeme. Nema tu više princa ni princezâ, likovi su obični, današnji ljudi, no odnosi i osnova fabule ostaju isti. Ista su, premda postavljena jezikom današnjice, i vječna pitanja koje komad otvara. Postoji li i gdje je crta između stvarnog i nestvarnog? Kako danas ispričati dobro poznate klasične priče? Koje sličnosti i analogije između bajke i naše današnje stvarnosti možemo pronaći?

Daniel Cardoso sa svojom je lisabonskom trupom Quorum Ballet predstavu praizveo 2013. Komad je s velikim uspjehom često izvođen diljem Portugala, a gostovao je u više gradova u Danskoj i Kini, te na festivalu u Rumunjskoj. Splitska je publika Daniela Cardosa upoznala prošlog ljeta kad je, na kraju 66. Splitskog ljeta na Sustipanu Balet HNK Split premijerno izveo njegovu predstavu Correr o fado. Nakon diplome u multidisciplinarnom plesu na Nacionalnom konzervatoriju u Lisabonu, portugalski koreograf Daniel Cardoso odlazi u Sjedinjene Države gdje se, osim u školi Martha Graham, usavšava i u njujorškoj Joffrey Ballet School. Bio je solist u  plesnoj trupi Marthe Graham i drugim uglednim trupama suvremenog plesa u SAD. Kao solo-plesač plesao je u baletima koreografa kao što su Martha Graham, Peter Schaufuss, Robert Wilson, Maurice Béjart Donald Byrd, Susan Stroman, Barbara Griggi Steve rooks, Kenneth Topping, Ginger Thatcher, Pearl Lang, Terry Weikel Giuseppe Frigeni, Thaddeus Davis, Richard Move, Jonathan Hollander, Steven Pier. U Portugalu 2005. osniva vlastitu plesnu trupu Quorum. Njegov koreografski rad dobiva najbolje recenzije u svjetskom tisku. Koreografirao je 31 naslov za Quorum balet, baletne škole Petar Schaufuss (Danska), Vaganova Akademija ruskog Kirov baleta, a u Portugalu za CEDECE Dance Company, Companhia de Danca de Almada, Nacionalni konzervatorij u Lisabonu, Nacionalni konzervatorij Madeira.

Protagonisti nove predstave splitskog Baleta su Irina Čaban Bilandžić, Eva Karpilovska, Aaron Kok , Jurgen Rahimi, Matea Milas, Minori Nakayama, a u ostalim ulogama nastupaju: Daniel Erchov Zayas, Demelza Lesage, Daniel Hoek, Isaiah Maness, Nozomi Miura, Yuto Mutai, Hazuki Tanase, Yezi Jung, Ivan Boiko, Anastasija Boiko i Demelza Lesage. U autorskom timu predstave, osim koreografa, scenografa i oblikovatelja svjetla Daniela Cardosa su i asistentica koreografa Kim Hiltl Potthoff, oblikovatelj svjetla Petar Ivanišević, te asistentica produkcije Gorenka Žižić Jagar.

Nakon premijerne izvedbe 29. siječnja, prve reprizne izvedbe predviđene su 30. siječnja, te 1. i 2. veljače. Sve izvedbe započinju u 19h, a produkcijski uvjeti, broj i raspored gledatelja određeni su u skladu s protuepidemijskim Covid 19 mjerama.