Novosti / Objavljeno: 12/22/2009

Završio prvi dio talijanske turneje Baleta HNK Split

Završio prvi dio talijanske turneje Baleta HNK Split

Baletni ansambl splitskog Hrvatskog narodnog kazališta vratio se s prvog dijela svoje ovosezonske turneje po Italiji u sklopu koje su u deset gradova 14 puta nastupili izvodeći tri naslova iz svog repertoara bijelog baleta.

Baletni ansambl splitskog Hrvatskog narodnog kazališta vratio se s prvog dijela svoje ovosezonske turneje po Italiji u sklopu koje su u deset gradova 14 puta nastupili izvodeći tri naslova iz svog repertoara bijelog baleta.

Baletni ansambl splitskog Hrvatskog narodnog kazališta vratio se s prvog dijela svoje ovosezonske turneje po Italiji u sklopu koje su u deset gradova 14 puta nastupili izvodeći tri naslova iz svog repertoara bijelog baleta.Splitski je Balet svoje predstave Ščelkunčik, Labuđe jezero i Don Quijote igrao u kazalištima u Bergamu, Ferrari, Fermu, Sanremu, Milanu, Vighizzolu, Porto Torresu na Sardiniji, Saronu, Faenzi i Orvietu, pred uglavnom potpuno rasprodanim gledalištima pa je, po procjenama organizatora gostovanja Luigija Pignottija, izvedbe vidjelo više od 9000 gledatelja. Oduševljen prijem kod publike pratile su i odlične kritike. Tako se kritičar Antonio Ligios u dnevniku La Nuova Sardegna od 17. prosinca osvrće na nastup splitskog Baleta, čiji je Ščelkunčik izveden prigodom svečanog otvorenja XXIII Međunarodnog festivala operete u Porto Torresu, naglašavajući kako je „trupa Hrvatskog narodnog kazališta dokazala svoje visoke tehničke i izražajne potencijale“, te „ostavila odličan dojam zbog bravuroznosti i tehničke čistoće ansambla, koju su pokazali čak i najmlađi njegovi članovi, kao i zbog lakoće kojom je izvedena duga 'egzotična' epizoda plesova iz španjolske, orijentalne, kineske i ruske tradicije, popraćene živopisnim polikromatskim kostimima Barbare Bourek“Turneja će se nastaviti početkom siječnja kada će isti repertoar biti izveden 15 puta u 11 gradova, uključujući i Milano, Firencu, Bolognu i Rim. I ovo gostovanje, kao i prethodna dvije velike talijanske turneje organizirano je u suradnji s poznatim talijanskim baletnim menadžerom i promotorom Luigijem Pignottijem, dugogodišnjim menadžerom i bliskim suradnikom Rudolfa Nurejeva, zasigurno najvećeg plesača 20. stoljeća.Balet Ščelkunčik P. I. Čajkovskog premijerno je izveden u HNK Split 2003. godine u koreografiji Božice Lisak (prema Waclavu Orlikowskom). Minkusov Don Quijote premijeru je imao 2006. u koreografiji Valentine Ganibalove, koja je godinu kasnije na scenu postavila i Labuđe jezero od Čajkovskog. U glavnim su ulogama na turneji nastupili solisti splitskog Baleta Elena Nikolajeva, Andrej Kremz, Irina Čaban, Artjom Žusov, Monica Dinoni, Julija Pivotskaja i Doron Perk.U posljednjih pet sezona splitski je Balet na gostovanjima u inozemstvu odigrao preko stotinu izvedbi. Gostovalo se, osim u Italiji, i u Španjolskoj, Njemačkoj, Letoniji, Izraelu i Sloveniji.Splitska će publika svoje plesače moći pogledati u srijedu i četvrtak, 29. i 30. prosinca u izvedbama Čajkovskijevog Ščelkunčika.