Novosti / Objavljeno: 9/13/2021

Zauvijek nas je napustila primadona Cynthia Hansell Bakić

Zauvijek nas je napustila primadona Cynthia Hansell Bakić

Primadona  Hrvatskog narodnog kazališta Split i glazbena pedagoginja, sopranistica Cynthia Hansell-Bakić umrla je jučer u Zagrebu. Rođena u Sjedinjenim Američkim Državama, Cynthia Hansell-Bakić bila je dugogodišnja prvakinja Opere Hrvatskoga narodnog kazališta Split. U Split je došla 1971, te za novu domovinu vezala čitav svoj privatni i profesionalni umjetnički život, prihvativši je svim srcem kao svoju.

Od jedanaeste godine života nastupala je kao solistica u brojnim programima organiziranim diljem države New Jersey, učila klavir i pohađala tečajeve klasičnoga baleta. U srednjoj školi osvaja niz nagrada, državnih i regionalnih. Nakon završetka opće gimnazije dodijeljena joj je četverogodišnja stipendija Trustees, New England Conservatory of Music in Boston, kao najtalentiranijoj mladoj pjevačici. Ta stipendija omogućila joj je studiranje na jednoj od najuglednijih glazbenih institucija u SAD-u. Tjekom studija stalno je nastupala s Boston Symphony Orchestrom pod ravnanjem najvećih svjetskih dirigenata: Erich Leinsdorf, Seiji Ozawa, Zubin Mehta, Sir Michael Tilson Thomas i mnogi drugi. Diplomirala je Bachelor of Arts na New England Conservatory of Music u Bostonu, Massachusets u SAD u klasi profesora Lava Vrbanića. Godine 1971. dodijeljena joj je stipendija za postdiplomski studij u Austriji, specijalnost njemački LIED na Mozarteumu u Salzburgu. Iste godine postaje stalnom članicom Opere HNK Split. Godine 1976. postaje stalnom članicom SNG Opere u Ljubljani. Sljedeće se godine vraća u HNK Split gdje ostaje kao vodeća solistica do 2001. U svojoj bogatoj opernoj karijeri odigrala je više od šezdeset glavnih uloga u operama Puccinija, Verdija, Giordana, Leoncavalla, Donizettija, Mozarta, Čajkovskog, Monteverdija, Smetane i drugih, te hrvatskih autora Jakova Gotovca, Ivana pl. Zajca, Josipa Hatzea, Borisa Papandopula, Silvija Bombardellija i drugih. Maestro Papandopulo pisao je za nju brojne skladbe, a maestro Silvije Bombardelli za nju je napisao operu Bakonja fra Brne. Gostovala je u svim domaćim opernim kućama te u inozemstvu (Europa i SAD). Nastupala je uz velike simfonijske orkestre u standardnom i modernom koncertnom repetoaru. Česta je bila gošća glazbenih radijskih i televizijskih programa. Snimila je nekoliko samostalnih CD-a za Croatia Records, Orfeo i HTV.

Kao cjelovita glazbeno-scenska osobnost visoke muzikalnosti i snažne izražajnosti Cynthia Hansell-Bakić postigla je zapažene rezultate i kao glazbena pedagoginja kao redovna profesorica pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu i Muzičkoj akademiji u Zagrebu.