Novosti / Objavljeno: 9/14/2021

Trpimir Jurkić dobio nagradu Fabijan Šovagović

Trpimir Jurkić dobio nagradu Fabijan Šovagović

Trpimir Jurkić, prvak Drame Hrvatskog narodnog kazališta na 28. Festivalu glumca dobio je nagradu Fabijan Šovagović. Jurkić je nagradu dobio za ulogu Petra u predstavi Francuzica Ilija Zovka koju je, zajedno s glumačkom partnericom Snježanom Sinovčić Šiškov, i režirao.

Festival glumca održavao se od 2. rujna u gradovima Vukovarsko-srijemske županije. Ocjenjivački sud, koji je djelovao u sastavu: umirovljeni glumac Ivica Zadro,  glumica Ana-Marija Vrdoljak te glumac i ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić svoju je odluku obrazložio ovako: „Ulogom Petra u predstavi Francuzica splitskog HNK glumac Trpimir Jurkić ostvario je iznimnu glumačku kreaciju. Igrajući na jednostavan način, hineći banalnost svoga lika pokazao je glumačku mudrost kojom je na studiozan i topao način u suigri s kolegicom Snježanom Sinovčić Šiškov donio na scenu karakter kojim plijeni pažnju gledatelja. Ova uloga je sjajna interpretacija i inspiracija u radu na dramskim likovima koji pokazuju običnu ljudsku svakodnevnu narav čovjeka koji se ne usuđuje biti sretan.“

Druga je ovo nagrada koju je predstava dobila, nakon Judite na prošlogodišnjem 66. Splitskom ljetu kao najbolje umjetničko ostvarenje festivala.  Nagrada je još jedna u nizu brojnih koju je Trpimir Jurkić, glumac, dramski pisac i kazališni redatelj, dobio u svojoj karijeri koja traje od 1987. godine, a među kojima su dvije nagrade hrvatskog glumišta, dvije Judite, Specijalna nagrada žirija na međunarodnom Festivalu glumca u Nikšiću, tri nagrade Marul na Marulićevim danima, dvije nagrade Marko Fotez HNK Split, Zlatni smijeh festivala Dani satire te nagrada Marin Držić Ministarstva kulture za dramski tekst.