Novosti / Objavljeno: 10/4/2021

Obljetničkim koncertom maestra Lipanovića započinje kazališna sezona

Obljetničkim koncertom maestra Lipanovića započinje kazališna sezona

Svečanim koncertom u utorak 5. listopada s početkom u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, kojim će maestro Ivo Lipanović obilježiti 35 godina umjetničkog djelovanja u svom matičnom kazalištu, započinje sezona 2021/22 splitske nacionalne kazališne kuće. Dirigent koji je bogatu umjetničku karijeru ostvarivao i ostvaruje na hrvatskoj i međunarodnoj sceni svoju će obljetnicu proslaviti koncertom na sceni kazališta na kojoj je najviše nastupao, gdje je bio zborovođa, u dva navrata ravnatelj Opere, a u kojem je sada šef-dirigent. Uz Orkestar i Zbor HNK Split kao solisti na svečanom koncertu nastupit će basovi Ivica Čikeš, nacionalni operni prvak, Ivica i Ivan Šarić, kao gošće koncerta i mezzosopranistica Terezija Kusanović. Zborovođa je maestro Veton Marevci.

„U ovo sam kazalište došao 1986. kao zborovođa, nakon toga sam tu bio dirigent, u dva navrata ravnatelj Opere. U tom sam razdoblju sedam godina bio i samostalni umjetnik ali sam i tada redovito dirigirao u ovoj kući pa je moja veza s ovim teatrom neprekinuta. Ovdje sam se umjetnički rodio, stvorio velik krug bliskih suradnika i prijatelja. Ovaj koncert sam koncipirao tako da kao solisti nastupe četiri moja velika umjetnička prijatelja i suradnika basa. Prije svih Ivica Čikeš s kojim brodim praktički svih ovih 35 godina, pa Ivica Šarić s kojim sam također redovito surađivao od početka karijere, te veliki hrvatski basovi Giorgio Surian i Luciano Batinić. Nažalost, radi velikih i neodgodivih obveza Giorgio Surian neće moći nastupiti, a zbog zdravstvenih razloga morao je otkazati i Luciano Batinić, pa će tako nastupiti Ivan Šarić, Ivičin sin, renomirani bas mlađe generacije koji je već više puta gostovao u našoj kući i na Splitskom ljetu“. Kao gošća koncerta pridružit će nam se naša primadona mezzosopranistica Terezija Kusanović“, kazao je na medijskoj konferenciji Ivo Lipanović.  

Na programu koncerta arije su iz Verdijevih opera Moć sudbine, Ernani, Isimon Boccanegra, Don Carlos i Nabucco, te iz evgenija Onjegina Čajkovskog, opere Mila Gojsalića Gotovca, i Cavalleria rusricana Mascagnija.