Novosti / Objavljeno: 10/6/2021

Predstavljena predstojeća sezona splitskog HNK i prva premijera, plesna predstava Venatus & Migrations

Predstavljena predstojeća sezona splitskog HNK i prva premijera, plesna predstava Venatus & Migrations

U foyeru splitskog Hrvatskog narodnog kazališta predstavljena je predstojeća kazališna sezona kao i prva plesna predstava Venatus/Migrations, koja će nakon izvedbi na sceni na otvorenom u sklopu 67. Splitskog ljeta svoju premijeru na kazališnim daskama doživjeti 7. listopada.

Aaron Kok, rođen 1995. u australskom Sineyu, od 2017. je solist Baleta HNK Split. Svoj je interes za koreografiju izuzetno uspješno realizirao premijerom dva neoklasična baleta koje je nazvao Venatus & Migrations, po prvi put zajedno izvedenih u njegovoj autorskoj večeri na 67. Splitskom ljetu. Popraćena odličnim kritikama, predstava je u izvedbi ansambla splitskog Baleta kojeg je dio i sam autor, na programu 7, 8. i 9. listopada. Venatus, nastao na glazbu Szymona Brzoske, neoklasični je balet podijeljen u četiri kratka stavka. Migrations glazbom Kirilla Richtera i koreografskim jezikom Aarona Koka progovara o izuzetno aktualnim traumama ljudi izloženih migracijama, o uklapanju u novo društvu, prilagođavanju rutinama i kulturi koja okružuje pojedinca.

Nakon što je prethodna sezona, uslijed pandemijskih okolnosti, bila obilježena značajno manjim brojem izvedbi pred smanjenim gledalištem, ova se odvija pod geslom Propustili ste, pogledajte. Naime, pored novih, premijernih naslova, bit će izvođene i brojni prošlosezonski naslovi koje brojni gledatelji nisu bili u stanju vidjeti. Pretplata, zbog još uvijek neizvjesne pandemijske situacije, ni u ovoj sezoni neće biti, ali svi kazališni pretplatnici iz sezone 2019/20 i dalje imaju pravo na popust od 20% na sve ulaznice.

Ravnatelj Baleta Ilir Kerni predstavio je predstojeću sezonu u kojoj će Balet HNK Split, u svibnju sljedeće godine, premijerno izvesti baletnu predstavu Onjegin, koju će na glazbu iz probranih djela Petra Iljiča Čajkovskog koreografirati Vasilij Medvedev. Kao i Venatus & Migrations i drugi će plesni naslov sa Splitskog ljeta, Mozart a 2 - Don Juan francuskog koreografa Thierrya Malandaina zaživjeti i na pozornici Kazališta. Vrlo aktivna grupa modernog plesa Baletnog studija HNK Split, premijerno će izvesti koreografiju njihova voditelja Remusa Dimachea Karneval životinja Camille Saint-Saënsa, a orkestrom će dirigirati maestro Jure Bučević. Reprizno će splitski Balet izvoditi balete Esmeralda Cesarea Pugnija, Orašara Čajkovskog, Correr o fado, Labuđe jezero, te Baletnu gala-večer.

Maestro Bučević potom je prisutne upoznao s planiranim glazbenim programom. Na Valentinovo sljedeće godine premijerno će, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Ozrena Prohića, biti izvedena Verdijeva opera Krabuljni ples. Naša najpopularnija i u svijetu najizvođenija opera Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca u režiji Krešimira Dolenčića, trenutno najdugovječnija predstava HNK Split, 30. studenoga će obilježit punih 20 godina od premijera a izvedbom će ravnati maestro Hari Zlodre, dirigent koji je najviše puta ravnao ovom predstavom. Koncertno će, pod ravnanjem Jure Bučevića, biti izvedena Puccinijeva opera Suor Angelica. Reprizni operni naslovi u ovoj sezoni su Mascagnijeva Cavalleria rusticana, Madama Butterfly Puccinija, Verdijev Rigoletto i Tijardovićeva opereta Spli'ski akvarel.

Koncertni program obuhvaća izvedbu Requiema u c-molu za zbor i orkestar Luigija Cherubinija kojom će, u povodu Dušnog dana, ravnati maestro Veton Marevci, Božićni koncert Zbora HNK Split i Puhačkog orkestra HRM s dirigentima Tonćom Ćićerićem i Vetonom Marevcijem, tradicionalne tri izvedbe Novogodišnjeg koncerta pod ravnanjem maestra Bučevića. Simfonijskim koncertom s djelima Ante Grgina u siječnju će ravnati maestro Lipanović, a u svibnju će se nastaviti tradicija zajedničkog simfonijskog muziciranja profesionalnih i studenata glazbe u projektu Filharmonija budućnosti kojim koncertom će ponovo ravnati maestra Gianna Fratta.

U dramskom su programu predviđene četiri premijere, dva djela suvremenih splitskih autorica i dva dramska klasika. Premijera U malu je uša đava, dramatizacije književnog hita Tisje Kljaković Braić u režiji Marija Kovača planirana je za prosinac ove godine, a drama 55 kvadrata Ivane Vuković koju režira Ivan Plazibat premijerno će biti izvedena u veljači 2022. godine. Goran Golovko režirat će Večeras improviziramo Luigija Pirandella. Premijera je planirana za kraj veljače sljedeće godine, a Čehovljevu dramu Tri sestre u režiji Nenni Delmestre premijerno ćemo vidjeti u travnju.

Reprizni naslovi sezone su hit mjuzikl Bambina Ane Tonković Dolenčić i Nene Belana, Lepurica Ane Prolić, drama nastala po Pigmalionu G. B. Shawa, Kukci… zaustavljena priča braće Čapek, Usidrene Elvisa Bošnjaka, Francuzica Ilije Zovka, Laponija Cristine Clemente i Marca Angeleta, … a mobitel i dalje zvoni Sare Ruhl, Povratak Harolda Pintera, te Glorija Ranka Marinkovića.