Novosti / Objavljeno: 10/19/2021

"Kazalište je tvrd orah" rekao je Srećko Šestan na otvorenju 31. Marulićevih dana

"Kazalište je tvrd orah" rekao je Srećko Šestan na otvorenju 31. Marulićevih dana

„Svim umjetnicima i vama u publici želim obilje dobrih predstava, lijepih festivalskih trenutaka i s velikim zadovoljstvom proglašavam 31. festival hrvatske drame Marulićevi dani otvorenim“, tim je riječima Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija završila svoje obraćanje publici na otvorenju Marulićevih dana. Tako je i službeno otvoren festival koji je s izvedbama već započeo u Zagrebu i Splitu od 16. listopada.

Okupljenoj se publici obratio i splitski gradonačelnik Ivica Puljak koji je istakao zadovoljstvo činjenicom da je gledalište ispunjeno do posljednjeg raspoloživog mjesta, što je ohrabrujuća činjenica u pandemijskim vremenima. „Posebno mi je drago što HNK Split surađuje i s drugim splitskim kazalištima, Gradskim kazalištem lutaka i Gradskim kazalištem mladih u kojima se također održavaju predstave 31. Marulićevih dana“. „Kazalište je tvrd orah“, naglasio je ravnatelj Festivala i intendant HNK Split Srećko Šestan „i nastavlja živjeti punom snagom i u ovim izazovnim vremenima“. Festival hrvatske drame Marulićevi dani od 16. do 26. listopada publici će ponuditi 11 predstava nastalih po hrvatskom dramskom tekstu. Predstave je i ove godine odabrala izbornica Festivala Gordana Ostović. U njenom je izboru bilo 13 predstava, no dvije se nisu mogle održati, jedna zbog složenih produkcijskih uvjeta, druga zbog bolesti u ansamblu. Zadnjeg dana van konkurencije bit će odigrana predstava Kiklop Ranka Marinkovića u režiji Saše Anočića, koja je bila apsolutni pobjednik 30. Marulićevih dana.

U sklopu otvorenja Festivala dodijeljene su i tradicionalne bijenalne nagrade HNK Split za najveća umjetnička postignuća u dvije prethodne kazališne sezone. Nagrade nose imena znamenitih umjetnika iz povijesti splitskog teatra. Ante Marušić dodijelilo ansamblu Opere HNK Split za izvedbu Mozartovog Requiema na Sustipanu 15. srpnja 2019. Nagradu Marko Fotez za najbolje umjetničko dostignuće u drami pripala je redateljici Nenni Delmestre, dok se nagrada koja nosi ime Ane Roje za najbolje umjetničko ostvarenje u baletu dodjeljuje solistici Baleta HNK Split Matei Milas. Nagrada Rudolf Bunk dodijeljuje se za najbolju kostimografiju, scenografiju i dizajn a Povjerenstvo ju je odlučilo dodijeliti oblikovatelju zvuka Anti Balarinu Đipalu za njegov doprinos izvedbi Requiema Wolfganga Amadeusa Mozarta na Sustipanu, 15. srpnja 2019. I konačno, Nagrada Ivo Tijardović za najbolje umjetničko ostvarenje i rad u HNK Split pripada dugogodišnjem solistu Baleta HNK Split Levu Šapošnikovu.

Nakon svečanosti otvorenja na pozornici splitskog HNK u službenoj festivalskoj konkurenciji izveden je mjuzikl Bambina Ane Tonković Dolenčić i Nene Belana u režiji Krešimira Dolenčića.