Novosti / Objavljeno: 10/22/2021

Umri ženski, duhovita i pronicljiva drama Marine Vujčić

Umri ženski, duhovita i pronicljiva drama Marine Vujčić

Drama Marine Vujčić Umri ženski, u adaptaciji Dore Delbianco i režiji Rajka Minkovića i izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh, na programu je 31. Marulićevih dana u nedjelju 24. listopada s početkom u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.

"Osobne drame tinjaju u čovjeku, one su tihe, izvana nevidljive, prigušene stidom zbog osjećaja neuspjeha. Proživljavamo ih u tišini, često nasamo jer neke od njih ni s najbližima nećemo podijeliti" kaže autorica Marina Vujčić, nagrađivana spisateljica i dramatičarka. Komad sazdan od mnoštva snažnih ženskih glasova u svom je pomalo paradoksalnom podnaslovu nazvan ˝tihom dramom.˝ Taj izraz nipošto ne utišava temperament ili emocionalna stanja protagonistica već označava svu dubinu tinjajućih drama koje eruptivno izbijaju na površinu onda kada ih najmanje očekujemo. Autorica postavlja u prvi plan žene i njihove muškarce, odnose koje stvaraju i prekidaju, potragu za točno onom ljubavlju kakvu su i same spremne dati, kao i nikad završenu, nemoguću potragu za srećom, tim društvenim konstruktom koji nam maše odnekud iz daljine.

U ovoj arhetipskoj priči tri sestre utiru svoj ljubavni put kroz bol, razočaranja i vječnu sjenku svoje majke. U paleti zbivanja nailazimo i na vezu s mnogo mlađim muškarcem prepunu kompromisa, na onu ljubavničku i tajanstvenu, na vezu s čovjekom kojeg nema te na odnos u kojem mnogo jača partnerica oprašta sve mane svojem umjetniku u usponu dok u žrtvovanju za njegov uspjeh polako, ali sigurno zauvijek gubi dijelove sebe.

Umri ženski duhovita je i pronicljiva predstava u kojoj se intimna sfera pojedinca lakoćom prenosi na scenu, stvarajući zaplete i emocije preuzete iz svakodnevice, a vješto obogaćene fikcionalnim ruhom. Uz lepršavu glumačku igru, neizbježan splet humora i boli te kazališno poigravanje sa žanrom, komad je to koji garantira upliv u zamršene ljubavne priče protkane smijehom.

Uloge tumače: Nina Erak - Svrtan, Iskra Jirsak, Mia Anočić - Valentić,  Ines Bojanić, Anita Matić Delić, Nikša Butijer, Damir Poljičak i Luka Petrušić. Scenografkinja je Irena Kraljić, kostimografkinja Vedrana Rapić, oblikovatelj svjetla Aleksandar Mondecar. U predstavi se koristi pjesma Sjaj što izdaje Darka Rundeka, autor videa je Rajko Minković, a animacije Dino Krpan.