Novosti / Objavljeno: 10/29/2021

Kukci... zaustavljena priča, posljednja predstava Saše Anočića, ponovno na sceni

Kukci... zaustavljena priča, posljednja predstava Saše Anočića, ponovno na sceni

Kukci... zaustavljena priča, predstava Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split vraća se na matičnu pozornicu s četiri izvedbe sljedećeg tjedna. Predstava, temeljena na dramskoj satiri braće Čapek Slike iz života kukaca, premijerno je izvedena u svibnju ove godine u jedinstvenim, tužnim okolnostima. Naime, redatelj Saša Anočić preminuo je tri tjedna prije premijere, pa je ansambl i autorski tim rad na predstavi dovršio samostalno i predstavu izveo kao hommage redatelju koji nas je sve prerano napustio.

Na premijeri, zapisala je kritika „život se spojio s kazalištem (...) stopile su se u jedinstvenu energiju i umjetnost i emocije prema pokojnom umjetniku“.

„Ekipi Kukaca... Saša Anočić je u naslijeđe, osim gotovih režijskih rješenja za najveći dio predstave, ostavio i energiju zajedništva koja je presudila u odluci da izvedemo predstavu do kraja. Saši dugujemo da publici pokažemo njegovu posljednju predstavu, iako je njegov rad zaustavljen u samoj završnici – ili baš zato što je tako okrutno zaustavljen. Radimo to s tugom i ponosom, iz dišpeta prema smrti i iz ljubavi prema svemu što smo s njim podijelili. Kukci možda jesu zaustavljena priča, ali zaustavljena priča čiji glas neće utihnuti“ zapisala je tom prilikom ravnateljica Drame HNK Split Marina Vujčić.

U drami pratimo priču čovjeka koji bježi od ljudi i zalazi duboko na teritorij antropomorfnih kukaca koji se ponašaju na čovjeku svojstven način. . Dokoni leptiri opsjednuti su svojim ljubavnim dramama, materijalistički nastrojeni balegari sebično su orijentirani na stjecanje dobara, a diktatori mravi militaristički zaposjedaju teritorij i vlast. Koristeći satiru i društveno angažiranu poruku, prije svega antiratnu, braća Čapek obračunavaju se s kolektivnim obrascima nasilja, isključivosti i egzistencijalne dezorijentiranosti koji su aktualni i danas koliko i prije sto godina, kad je ova drama nastala. Predstava preispituje vječne teme oko kojih se vrti naša egzistencija – bez obzira na to jesmo li ljudi, leptiri, balegari ili mravi u svim našim mravinjacima koje priroda mora istrpjeti.

U predstavi igraju: Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić, Maro Drobnić, Pere Eranović, Mijo Jurišić, Zorana Kačić Čatipović, Andrea Mladinić, Marjan Nejašmić Banić, Stipe Radoja, Katarina Romac, Ana Marija Veselčić i Monika Vuco Carev. Asistent redatelja bio je Branimir Rakić, dramaturg Jasen Boko, kostimografkinja Barbara Bourek, scenografkinja Vesna Režić, skladatelj Matija Antolić, scenski je pokret oblikovala i uvježbala Anja Ostojić, oblikovatelji svjetla i zvuka su bili Srđan Barbarić i Marko Mandić. Asistentica kostimografkinje bila je Maja Peruzović, a asistentica scenografkinje i autorica videoprojekcija Nikolina Kuzmić.

Izvedbe su na programu HNK Split svakog dana od srijede do subote, 3 – 6. studenog a započinju u 19:30h.