Novosti / Objavljeno: 2/2/2022

Suvremenom plesnom predstavom labuđe jezero Balet HNK Split vraća se na pozornicu

Suvremenom plesnom predstavom labuđe jezero Balet HNK Split vraća se na pozornicu

Suvremenu plesnu predstavu Labuđe jezero izvest će Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak i subotu, 4. i 5. veljače s početkom u 19:30. Nova verzija naslova koje se smatra najfinijim  klasičnim baletnim naslovom u koreografiji portugalskog koreografa Daniela Cardosa igra se jezikom suvremenog plesnog izraza. Premijerno izvedena prije godinu dana ovom se predstavom ansambli splitskog kazališta vraćaju na pozornicu nakon pauze koju je uvjetovala epidemiološka situacija.

Glavne ženske uloge tumače prvakinje splitskog Baleta Irina Čaban Bilandžić (Odette) i Eva Karpilovska (Odile), a ostali protagonisti su Aaron Kok u ulozi Siegfrieda te Ivan Boiko kao Rothbart. Daniel Cardoso zadržao je sve glavne likove kao i glazbu Čajkovskog. Njegovo Labuđe jezero zbiva se u naše vrijeme u napuštenom psihijatrijskom azilu, mjestu napućenom likovima i bizarnim bićima koja utjelovljuju ljudske mane, vrline i osobine. Predstava gledatelja vodi u nestvarni svijet drame, fantazije, magičnih čini i čarolija. Glavni su likovi zadržani ali kao obični, današnji ljudi. Nema tu više princa ni princezâ, no odnosi i osnova fabule ostaju isti, kao što su ista, premda postavljena jezikom današnjice, i vječna pitanja koje komad otvara. Postoji li i gdje je crta između stvarnog i nestvarnog? Kako danas ispričati dobro poznate klasične priče? Koje sličnosti i analogije između bajke i naše današnje stvarnosti možemo pronaći?

Daniel Cardoso sa svojom je lisabonskom trupom Quorum Ballet predstavu praizveo 2013. Komad je s velikim uspjehom često izvođen diljem Portugala, a gostovao je u više gradova u Danskoj i Kini, te na festivalu u Rumunjskoj. Splitska je publika koreografski rukopis Daniela Cardosa već upoznala 2020. godine kada je na 66. Splitskom ljetu na Sustipanu Balet HNK Split premijerno izveo njegovu predstavu Correr o fado.

Prilikom dolaska na predstavu potrebno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu (ne odnosi se na djecu mlađu od 12 godina) i valjani identifikacijski dokument.