Novosti / Objavljeno: 4/7/2022

Utisnuti riječi u ljudsko srce - povratak monodrame Zapisi iz nevremena na Scenu 55 HNK Split

Utisnuti riječi u ljudsko srce - povratak monodrame Zapisi iz nevremena na Scenu 55 HNK Split

Monodrama Trpimira Jurkića Zapisi iz nevremena vraća se na repertoar Hrvatskog narodnog kazališta Split dvjema izvedbama na Sceni 55, 12. i 20. travnja. U predstavi Trpimir Jurkić govori vlastiti izbor iz tekstova don Branka Sbutege, pokojnog župnika crkve Sv. Eustahija u Dobroti u Boki Kotorskoj, povjesničara umjetnosti, intelektualca i humaniste. Premijerno izvedena 2007. na Sceni 55 HNK Split, ova atipična kazališna predstava osvojila je srca publike i naklonost kritike. Izvedba je popraćena video-projekcijom koju je kreirala Ana Bošnjak, a dramaturginja predstave je Lada Martinac Kralj.

Sbutegini su tekstovi objavljivani u dnevnim i tjednim novinama u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, a veći dio je sakupljen u knjizi Kurosavin nemir svijeta. Sam Jurkić o predstavi je, u vrijeme premijere, govorio: „Odgovarati na pitanje, zašto i kako to don Branko Sbutega na sceni, značilo bi baviti se procesom i 'tehnologijom' kazališta, a najbolji odgovor na to pitanju napisao je sam don Branko u jednoj svojoj kolumni: 'Nikad se u kamen ili papir ne uspije utisnuti koliko u živo ljudsko srce'. Ova predstava, ili kako vam drago, željela bi baš to. Te riječi utisnuti u živo ljudsko srce. Don Sbutegu, na žalost, nikada nisam upoznao, ali sam od devedesetih godina čitao njegove tekstove i slušao intervjue. Bio sam fasciniran načinom na koji je prenosio svoju duhovnost i golemo znanje. Njegove tekstove uvijek sam osjećao kao djela koja se čitaju naglas, za druge. To su tekstovi koji se moraju komentirati,jer provociraju, intrigiraju, postavljaju pitanja. Sve njegove riječi su upućene živomu ljudskom srcu i na tom tragu je ova predstava

Pored dramaturginje Lade Martinac Kralj i autorice video-projekcije Ane Bošnjak, autorski tim predstave čine oblikovatelj svjetla Miro Mamić, oblikovatelj tona Tomislav Luetić i jezična savjetnica Jagoda Granić. Izvedbe na Sceni 55, komornoj sceni HNK Split, na programu su 12. i 20.travnja i započinju u 19:55h.