Novosti / Objavljeno: 5/22/2022

Nabrijana, neobarokna vizija omiljene Shakespeareove komedije

Nabrijana, neobarokna vizija omiljene Shakespeareove komedije

Komedija San ljetne noći Williama Shakespearea u produkciji i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku gostuje na sceni HNK Split u četvrtak 26. svibnja. Splitskoj kazališnoj publici predstavit će se slojevita i zabavna predstava, Shakespeare u, kako su mediji okarakterizirali, nabrijanoj neobaroknoj viziji mlade redateljice Tamare Damjanović. Izvedba započinje u 20 sati.

Shakespeareova rana komedija, dramski tekst nadahnut grčkom mitologijom, jedna je od publici najpoznatijih njegovih drama. Naracija je prepuna komičnih obrata kojima se ljubav karikira do krajnjih granica a dramski se odnosi zbivaju unutar ljubavnih trokuta u noći kad dan najduže traje, kad sve biljke dobivaju ljekovita svojstva, a nadnaravna bića se upliću u sudbine ljudi. „Čuveni Shakespeareov komad snovitog naslova i naravi smjestio se u Ivanjsku, najčarobniju od svih noći. Njegova fabula, dramaturški razdijeljena u nekoliko paralelnih linija isprepletenih u nizu jednonoćnih događaja, kao i čitava paleta likova koji ih nose, otkriva ne samo neupitnu poetsku vrlinu napisanog, nego i (ono što je za redatelja i glumca najzahvalnije) more prostora za maštanje“, kaže redateljica Tamara Damjanović.

Predstava se igra u prijevodu Milana Bogdanovića, u režiji i adaptaciji Tamare Damjanović. Igraju glumci: Armin Ćatić, Sandra Lončarić, Matija Kačan, Duško Modrinić, Selma Mehić, -Antonio Jakupčević, Ivan Ćaćić, Ivana Soldo Čabraja, Antonia Mrkonjić, Aljoša Čepl, Ivan Simon, Miroslav Čabraja, Matko Duvnjak Jović i Dora Bogdanović. Autorski tim čine i: scenografkinja Sheron Pimpi Steiner, kostimografkinjaIvana Živković, skladateljica Katarina Ranković, Vuk Ognjenović bio je zadužen za scenski pokret i mačevanje, koreografkinja je Selma Mehić, a oblikovatelj svjetla Luka Matić.