Novosti / Objavljeno: 7/22/2022

Verdijeva "opera nad operama" ponovno u jedinstvenom prostoru Peristila

Verdijeva "opera nad operama" ponovno u jedinstvenom prostoru Peristila

Nenadmašna Verdijeva Aida, “opera nad operama”, vraća se na peristilsku pozornicu izvedbama u subotu i ponedjeljak 23. i 25. srpnja. Pod ravnanjem maestra Jure Bučevića a u režiji Dražena Siriščevića solisti i ansambli Opere i Baleta splitskog Hrvatskog narodnog kazališta Aidu će po 126. i 127. put izvesti na jedinstvenoj pozornici Dioklecijanovog carskog trga s kojom se Verdijevo remek-djelo stopilo još od prve izvedbe na prvim Splitskim ljetnim priredbama 1954.

Protagonisti u ovogodišnjim splitskim izvedbama Verdijeve „opere nad operama“ su sopranistica Alessandra di Giorgio u naslovnoj ulozi, tenor Luis Chapa kao Radames, Irena Parlov u ulozi Amneris, Elia Fabbian kao Amonasro, basovi Mate Akrap kao Ramfis i Božo Župić u ulozi egipatskog kralja, te Lovre Gujinović, Maja Andrijolić, odnosno Neda Pejković u ulogama Glasnika i Svećenice.

“Dioklecijanovi graditelji, zidajući Peristil kao da su mislili na Aidu. Pozornica i gledalište stapaju se u jedno, a to je najveća vrijednost koju jedan ambijent može dati izvođačima i publici…“ zapisao je kroničar u tisku te 1954.  godine nakon prve peristilske Aide.

„Zna se što je Aida Splitu i Peristil Aidi“, kaže maestro Jure Bučević. „To je opera bogate tradicije, mnoga dirigentska i pjevačka velika imena su tu nastupala, pa je na nama danas velika odgovornost da to napravimo što je bolje moguće. Orkestar i zbor sjajno zvuče, napravili smo dobar cast, izabrali temperamentne ali i senzualne pjevače koji će svoj zadatak iznijet na najbolji mogući način“. Redatelj Dražen Siriščević: „Uzbuđen sam jednako kao i prije premijere 2014. na mom peristilskom debiju. Sretan sam što i ove godine imamo sjajnu ekipu, sjajnu pjevačku podjelu. Bilo je divno raditi sa svima njima, postali smo veliki prijatelji i nadam se da će to prijateljstvo i energija preći i na publiku i da će ona s oduševljenjem pogledati ove dvije predstave“.

Naslovnu ulogu etiopske princeze Aide tumači Alessandra di Giorgio. Sopranistica koja nastupa na velikim svjetskim pozornicama u glavnim ulogama svog repertoara (pored Aide u operama kao što su Tosca, Manon Lescaut, Madama Butterfly, Krabuljni ples, Cavalleria rusticana, Plašt, Macbeth, Norma, Don Carlos) uoči svog peristilskog debija istaknula je kako je jedinstven doživljaj nastupati pod otvorenim nebom, u prostoru izvanredne i jedinstvene ljepote. I meksički tenor Luis Chapa, koji tumači ulogu Radamesa, oduševljen je Peristilom. Pjevač zavidne karijere, koji je u Metropolitanu debitirao 2017. hvaljen od kritike koja ističe njegov „milozvučan i nevjerojatno moćan glas“, ističe kako nastup u „prirodnoj“ scenografiji kakva je Peristil operi daje dodatnu dimenziju, koje nema nigdje drugdje na svijetu. U ulozi Amneris je splitska mezzosopranistica Irena Parlov, pjevačica bogate internacionalne karijere. U svom gradu nastupa nakon gostovanja u Erfurtu, ljubljanskoj i mariborskoj Operi, u Češkoj, Španjolskoj i Francuskoj, a ranije ove godine bila je i Carmen u Operi HNK u Zagrebu. „Od svoje rane mladosti gledam Aidu na Peristilu. U svojim pjevačkim počecima pjevala sam u zboru u Aidi i ova uloga je ispunjenje mog mladenačkog sna, tako da je ovaj peristilski debi s Amneris za mene veliko emotivno iskustvo. Akustika Peristila je, po meni odlična. Odlične su i kolege pjevači i maestro.“

Aida je epska, monumentalna drama o starom Egiptu, a u svojoj osnovi jednostavna i tragična priča o jednoj zabranjenoj i jednoj neuzvraćenoj ljubavi upletenim u borbu za imperijalnu vlast. Od nježnih, uzbudljivih nota preludija preko veličanstvenog Trijumfalnog marša do dirljivog tragičnog finala Verdijeva moćna, atmosferična i živopisna partitura emotivno nas vodi kroz fatalne odnose tri središnja lika, egipatskog vojskovođe i dvije žene, zarobljene etiopske i njoj nadređene egipatske princeze.

Autorski tim predstave, premijerno postavljene na Splitskom ljetu 2014., osim dirigenta Bučevića i redatelja Siriščevića, čine i: scenograf Slaven Raos, kostimograf Juraj Zigman, koreografi Oskar Harmoš i Dinko Bogdanić, zborovođa Veton Marevci, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, suradnica redatelja Kristina Grubiša, dirigent scenske glazbe Tonći Ćićerić, a koncertni majstor je Valter Lovričević.