Novosti / Objavljeno: 1/19/2023

Onjegin, moćna predstava splitskog Baleta, ponovo na sceni HNK Split

Onjegin, moćna predstava splitskog Baleta, ponovo na sceni HNK Split

Baletna predstava Onjegin vraća se na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split. Ova raskošna baletna romantičarska drama u izvedbi splitskog baletnog ansambla, u režiji i koreografiji uglednog ruskog koreografa Vasilija Medvedeva, premijerno izvedena u svibnju prošle godine, na programu je u petak, subotu i nedjelju 20., 21. i 23. siječnja. Odabrane ulomke glazbe Petra Iljiča Čajkovskog izvodi Orkestar HNK Split kojim će u prve dvije predstojeće izvedbe ravnati maestro Hari Zlodre, a na onoj u ponedjeljak maestro Veton Marevci.

Kao protagonisti nastupit će balerine i baletani Baleta HNK Split. U naslovnoj ulozi plemića Evgenija Onjegina je Aubin Le Marchand, Tatjana će biti Eva Karpilovska,u ulozi Tatjanine sestre Olge nastupit će Irene Tomassetti. Aaron Kok igra ulogu Lenskog, Lev Šapošnikov bit će knez Gremlin a ulogu alter ega Tatjane igrat će Tiri Berge.

Premijernu izvedbu u svibnju publika je oduševljeno prihvatila a i medijski osvrti bili su puni superlativa o tome kako je „splitska nacionalna kazališna kuća dobila moćnu baletnu predstavu“, o „sjajnoj umjetničkoj kreaciji u kojoj su solisti briljirali, a ansambl djelovao kao jedna cjelina“.

Kao glazbenu podlogu ove baletne drame Medvedev je izabrao ulomke iz različitih djela Petra Iljiča Čajkovskog, iz Prve, Druge i Treće simfonije, Simfonije Manfred, Drugog klavirskog koncerta, fantazije Francesca da Rimini i nekih drugih djela jednog od najvećeg skladatelja romantizma.

Libreto baleta, koji potpisuje Valerij Modestov, prati osnovnu liniju Puškinovog romana u stihovima kojim je jedan od najznačajnijih ruskih književnika u literaturu uveo, kasnije često korišten, prototip suvišnog čovjeka koji zbog društveno-političkih promjena ostaje na marginama društva i propada lišen smisla postojanja. Plemić Evgenij Onjegin, navikao na udobnost i besposličarstvo, život shvaća olako i uslijed toga ostaje bez ljubavi svog života.

Izvedbe baleta Onjegin u petak i ponedjeljak 20. i 23. siječnja započinju u 19:30, a ona u subotu 21. siječnja u 18 sati.