Novosti / Objavljeno: 6/14/2010

Preminuo Aleksandar Andrusenko

Preminuo Aleksandar Andrusenko

U Splitu je u 61. godini života preminuo Aleksandar Andrusenko, dugogodišnji koncert-majstor Orkestra Hrvatskog narodnog kazališta Split.

U Splitu je u 61. godini života preminuo Aleksandar Andrusenko, dugogodišnji koncert-majstor Orkestra Hrvatskog narodnog kazališta Split.

U Splitu je u 61. godini života preminuo Aleksandar Andrusenko, dugogodišnji koncert-majstor Orkestra Hrvatskog narodnog kazališta Split.Rođen je 1949. u Harkovu u Ukrajini, u obitelji glazbenika. Sa sedam godina počinje učiti violinu u Specijalnoj glazbenoj školi, koja je trajala 11 godina. Potom upisuje Konzervatorij ''Čajkovski'' u Moskvi u klasi prof. Šihmurzajeve (asistentica prof. Ciganova). Iz Moskve se nakon druge godine studija, iz zdravstvenih razloga, seli u Kišnjev (Moldavija), gdje je i diplomirao u klasi prof. Mordkoviča. U to vrijeme osvaja treću nagradu na natjecanju u Vilnusu (Litva). Postdiplomski studij završio je u Moskvi kod prof. Fihtengolca.Po završetku školovanja kao profesor violine na Glazbenoj akademiji u Kišinjevu, vodio gudački kvartet radio-televizije i nastupao na recitalima i koncertima s filharmonijom, da bi se potom preselio u Kijev, gdje je bio zamjenik koncert-majstora kijevskog kazališta i član komornog orkestra ''Kijevski solisti''.Godine 1992. došao je u Split te postaje koncert-majstor Orkestra HNK Split, Komornog orkestra HNK Split i Komornog orkestra crkve Gospe od Zdravlja. Bio je i stalni član Zadarskog komornog orkestra. Intenzivno se bavio i pedagoškim radom, u početku sa učenicima Glazbene škole ''Josipa Hatzea'', a stalni je profesor violine na Umjetničkoj akademiji u Splitu od njena osnivanja. Andrusenko je uz brojna druga priznanja i dobitnik jubilarne nagrade HNK Split "Ante Marušić" 2003. godine za najbolje umjetničko ostvarenje u Operi HNK Split.