Novosti / Objavljeno: 1/20/2011

Stjepan Franetović i Domeniko Briški debitiraju u Spli'skom akvarelu

Stjepan Franetović i Domeniko Briški debitiraju u Spli'skom akvarelu

U izvedbama Tijardovićevog Spli'skog akvarela koje su na programu 22, 24. i 25. siječnja, u ulozi Tonča Morovice debitirat će tenor Stjepan Franetović, a izvedbom 25. siječnja po prvi će put ravnati maestro Domeniko Briški.

U izvedbama Tijardovićevog Spli'skog akvarela koje su na programu 22, 24. i 25. siječnja, u ulozi Tonča Morovice debitirat će tenor Stjepan Franetović, a izvedbom 25. siječnja po prvi će put ravnati maestro Domeniko Briški.

U izvedbama Tijardovićevog Spli'skog akvarela koje su na programu 22, 24. i 25. siječnja, u ulozi Tonča Morovice debitirat će tenor Stjepan Franetović, a izvedbom 25. siječnja po prvi će put ravnati maestro Domeniko Briški.Prvim će dvjema izvedbama ravnati maestro Hari Zlodre, a osim debitanta Franetovića, u ostalim će se glavnim ulogama pojaviti Ratomir Kliškić, Tajana Jovanović kao barba Toma i njegova Jovana, u ulozi Marice izmjenjivat će se Valentina Fijačko i Božena Svalina, dok će Perinu Štramberu i Lešandra utjeloviti Renata Sabljak i Goran Marković. Najnovija verzija Spli'skog akvarela premijerno je, u režiji Krešimira Dolenčića, postavljena u studenom 2008. i od premijera je zabilježila 38 izvedbi, skoro uvijek pred potpuno rasprodanim gledalištem. Stjepan Franetović član je Opere Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb od 1996. Rođen je u Starome Gradu na Hvaru. Nakon završenog studija vinarstva diplomira pjevanje na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Miljenk Grdjan. U matičnoj je kući nastupao je kao Duca od Mantove u Verdijevom Rigolettu, Nemorino Nemorino u Donnizettijevom Ljubavnom napitku, Rinuccio u Puccinijevoj operi Gianni Schicchi, Juranic I Sokolovic u Zajcevom Nikoli Šubiću Zrinjskom, Florville u Rossinijevom Il signor Bruschino, Bastien u Mozartovom Bastijen I Bastijena, Alfred u Strausovom Šišmišu te u Tan Dunovom Marku Polu za kojeg je 2001. godine nominiran za nagradu Hrvatskog glumišta. Kao solist je nastupao sa ansamblom Cantus, francuskim ansamblom Dialogos, Big bandom HRT-e, Zborom HRT-e, Simfonijskim orkestrom HRT-e, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, crkvenim zborom Palma itd. Član je Faroskih kantadura iz Starog Grada, te klapa Garmica i Jelsa.

Domeniko Briški od rujna 2009. djeluje kao zborovođa i dirigent u Operi HNK Split. Dirigiranje je diplomirao je 2008. na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost u Beču u klasi mo. Uroša Lajovica, stekavši status magistra umjetnosti svečanim koncertom s Bečkim komornim orkestrom. Tijekom studija sudjelovao je na majstorskim tečajevima s mo. Seiji Ozawom i mo. Marissom Jansonsom. Godine 2009. u Beču ravnao je koncertom na kojem je predstavljena hrvatska glazba kroz tri stoljeća. Ravnao je ansamblima kao što su Hrvatski komorni orkestar, Studentski orkestar iz Beča, Wroclawska filharmonija i Bečki komorni orkestar. Bavi se i pedagoškim radom kao vanjski suradnik na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, te na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.