Novosti / Objavljeno: 1/23/2011

Gostovanje Teatra Gavran

Gostovanje Teatra Gavran

Izvedbama predstava Mira Gavrana Najluđa predstava na svijetu i Pandorina kutijica na sceni Časničkog doma u Lori u četvrtak i subotu 27. i 29. siječnja zagrebački Teatar Gavran gostovat će u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.

Izvedbama predstava Mira Gavrana Najluđa predstava na svijetu i Pandorina kutijica na sceni Časničkog doma u Lori u četvrtak i subotu 27. i 29. siječnja zagrebački Teatar Gavran gostovat će u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.

Izvedbama predstava Mira Gavrana Najluđa predstava na svijetu i Pandorina kutijica na sceni Časničkog doma u Lori u četvrtak i subotu 27. i 29. siječnja zagrebački Teatar Gavran gostovat će u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.Teatar Gavran osnovali su 2002. godine književnik Miro Gavran i njegova supruga Mladena Gavran. Na repertoaru su im drame Mira Gavrana, našeg najproduktivnijeg i najizvođenijeg suvremenog dramskog pisca. Njegove su djela prevedena na više od 30 svjetskih jezika, a do sada je imao više od 200 kazališnih premijera širom svijeta. O velikoj međunarodnoj popularnosti koju uživa svjedoči i činjenica da se od 2003. u slovačkom gradu Trnavi održava kazališni festival Gavranfest na kojemu se izvode isključivo njegove drame, što Gavrana čini jedinstvenim među današnjim piscima u Evropi.Najluđa predstava na svijetu monodrama je koju je režirala i izvodi Mladena Gavran, koja u toj dinamičnoj komediji o ljubavi, ljubomori i kazališnim spletkama igra čak dvanaest različitih uloga. Miro Gavran za ovaj je tekst dobio nagradu Marin Držić Ministarstva kulture RH, kao i nagradu Ivan Raos, a Mladena Gavran za izvedbu je 2010. nagrađena godišnjom nagradom Vladimir Nazor za kazališnu umjetnost. Predstava traje sat i po vremena, a igra se u Časničkom domu u Lori 27. siječnja s početkom u 20 sati.Pandorina kutijica najnovija je premijera Teatra Gavran. Predstava, koju je režirao Robert Raponja bavi se Gavranovom najdražom temom, muško-ženskim odnosima. Nakon dvadeset pet godina sretnog i mirnog braka, simpatični portir Pero, zaposlenik Ministarstva obitelji, po prvi put u životu zaviri u kutijicu u kojoj njegova supruga Buba čuva pisma iz mladosti. Ondje pronađe i njezin intimni dnevnik. Ono što u njemu pročita istinski ga šokira. Njegova žena i njihov brak ukazuju se u neočekivanom svjetlu. U predstavi igraju Željko Duvnjak, Ivica Jončić i Mladena Gavran, a u Splitu Pandorina kutijica gostuje u Časničkom domu u Lori u subotu 29. siječnja s početkom u 20 sati.