Novosti / Objavljeno: 6/28/2023

Cavalleria rusticana na Zagreb Opera Festivalu

Cavalleria rusticana na Zagreb Opera Festivalu

Cavalleria rusticana, opera Hrvatskog narodnog kazališta Split gostovat će na Opera Zagreb Festivalu u HNK u Zagrebu 29. lipnja. Izvedbom ravna maestro Jure Bučević, a predstavu je režirala Jelena Bosančić. Protagonisti ovog remek-djela opernog verizma Pietra Mascagnija su Antonija Teskera, Ivona Bosančić Lasić, Max Jota, Robert Kolar i Dora Jana Klarić te Zbor i Orekstar HNK Split.  

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebuje, s ciljem razvoja međunarodno prepoznatog programa, pokrenulo Opera Zagreb Festival koji okuplja najveće hrvatske kazališne kuće, HNK u Zagrebu, operne ansamble iz HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, HNK Split i HNK Osijek te slovensku nacionalnu operu SNG Ljubljana. Od 25. lipnja do 5.srpnja 2023. godine brojna publika iz Zagreba, Hrvatske i inozemstva uživat će u vrhunskim opernim izvedbama, a uz glavni program, planiraju se i popratni sadržaji koji će dodatno upotpuniti ljetnu kulturnu ponudu naše metropole. 

Cavalleria rusticana remek-djelo je opernog verizma koje je na praizvedbi 1890. izazvala jednu od najvećih senzacija u povijesti opere. Taj scensko-glazbeni dragulj natopljen strašću i s osvetom kao glavnim pokretačkim motivom, do danas je jedan od najomiljenijih i najizvođenijih opernih naslova. Istovremeno dramatična i emotivna, bogata melodijskim invencijama i smjelim harmonijama kojima autor vješto dočarava vedrinu sicilijanskog sela u kojem ljubavne strasti vriju kao vino, a postupke likova diktiraju stroge društvene norme. Moćna glazba, dinamičan i dramatičan zaplet izrastao iz vrelog sicilijanskog temperamenta govori o ljubavi i ljubomori, nevjeri, čežnji, licemjerju i fatalnoj osveti.