Novosti / Objavljeno: 1/30/2024

Detektivka Dupin, svjetlo racionalnog koje razotkriva tamu misterije

Detektivka Dupin, svjetlo racionalnog koje razotkriva tamu misterije

Dramski ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će, u subotu 3. veljače, u režiji Natalije Manojlović Varga, izvesti predstavu „Slučaj Mademoiselle Dupin“, dramsku adaptaciju pričâ Edgara Allana Poea.

Drama "Slučaj Mademoiselle Dupin" nastala je kolažiranjem nekoliko kratkih priča Edgara Allana Poea, s naglaskom na dramatizacije dviju iz serije detektivskih priča "Umorstva u Rue de Morgue", "Ukradeno pismo" te motivima iz kratke priče "Crni mačak". Priče povezuje lik detektiva Augusta Dupina čija je uloga u predstavi povjerena ženi pa je junakinja predstave, u produkciji HNK Split i režiji Natalije Manojlović Varga te dramatizaciji Ivane Vuković i redateljice, Augustova sestra blizanka detektivka Mademoiselle Dupin. U naslovnoj je ulozi Ana Marija Veselčić, a ostali protagonisti su: Donat Zeko, Marjan Nejašmić Banić, Tajana Jovanović, Anastasija Jankovska, Luka Čerjan, Pere Eranović i Nikša Arčanin. Autorski tim predstave, pored redateljice i autorice dramatizacije čine: scenografkinja i kostimografkinja Vasilija Fišer, skladatelj je Gordan Tudor, oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić a oblikovatelj tona Tomislav Luetić.

„Radujem se što je naš ravnatelj Drame Ivan Plazibat izabrao ovaj autorski dobitni tim koji će u naš repertoar donijeti jednu novu poetiku koja će na pravi način upotpuniti naš repertoar“, kazao je intendant HNK Split Vicko Bilandžić na početku medijske konferencije. Ivan Plazibat: „Bitno mi je to što Natalija Manojlović Varga debitira kao redateljica u HNK Split. Mislim da je jedan od mojih zadataka u kustosiranju programa, uz provjerena redateljska imena, pronalaziti ljude koji vrijedno rade u malim kazalištima i kurirati njihov rad. Drago mi je da je autorica adaptacije Ivana Vuković budući da smatram kako nam je zadatak vezati za Split ljude koji su i do sada vrijedno radili za naš teatar, pogotovo zato što je autorica Splićanka i predstavnica onoga što se naziva splitskim valom. Poetika ove predstave davno nije viđena u ovom teatru, podsjeća na rane radove Vite Taufera i Edvarda Milera zbog kojih sam se, krajem osamdesetih i početkom devedesetih, zaljubio u teatar. Ti su radovi tada, kroz mračne predstave bile svjetlo kazališta. Ova je predstava svojevrstan murder mistery koju kao da je napisao Kafka.

„Zašto Edgar Allan Poe i što mi je kod njega zanimljivo i privačno? Čini mi se da misterioznost i crnilo koje vezujemo uz njegovo ime i opus nisu jedino što nam on nudi. Mislim da on taj jezik, tu tajnovitost, emotivni doživljaj koji izaziva njegov svijet, koristi da time prokaže nešto važnije i zanimljivije. Najviše se to sabire u liku Augusta Dupina, glavnog junaka iz tri njegove priče koje smo Ivana i ja dramatizirale. Iza svake misterije, svake naoko nadnaravne sile stoji racionalno objašnjenje koje nas vraća na ljudsku motivaciju i postupke, na emotivni doživljaj. I danas nas neke mikrosenzacije i misterije crne kronike zanimaju više nego znanstveni članak“, rekla je redateljica Natalija Manojlović Varga.

 „Ovo je jako zanimljiv i zahtjevan materijal s kojim je užitak igrati se. Nadam se da će publika prepoznati to nešto drugačije, uvrnuto i da će se vraćati na drugu i treću izvedbu ponovo pogledati predstavu. Mislim da ima prostora i materijala za to“, naglasila je Ana Marija Veselčić koja u predstavi tumači lik detektivke Dupin.

Nakon premijere 3. veljače predstojeće reprizne izvedbe „Slučaja Mademoiselle Dupin“ na programu su: 5., 15., 16. i 17. veljače.