Novosti / Objavljeno: 2/13/2020

Dugo iščekivani mjuzikl Bambina premijerno na Valentinovo

Dugo iščekivani mjuzikl Bambina premijerno na Valentinovo

Mjuzikl Bambina bit će praizveden na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split na Valentinovo, u petak 14. veljače s početkom u 20 sati. U režiji Krešimira Dolenčića tekst Ane Tonković Dolenčić uz zvukove popularne pjesmarica splitske grupe Đavoli i Nene Belana, svojevrsni zaštitni znak osamdesetih godina prošlog stoljeća izvest će veliki ansambl splitskog HNK – glumci, članovi zbora, orkestar i grupa Fiumens sa samim autorom Belanom. Glazbenim segmentom ravnat će maestro Jure Bučević, a orkestraciju hitova Đavola izvršio je Olja Dešić.

U glavnim će ulogama nastupiti glumci: Pere Eranović kao mladi inžinjer brodogradnje Tonči Šetko, Dora Bogdanović kao njegova ljubljena Marijana, maturantica jezične gimnazije (u kojoj će se ulozi u sljedećim izvedbama s njom izmjenjivati Tea Požgaj), Ksenija Prohaska kao Tončeva majka Perina, Stipe Radoja u ulozi njegova brata Grgura zvanog Bezo, Andrijana Vicković, Vicko Bilandžić, Silvana Stanić, Giuliano Đanić, Zorana Kačić Čatipović, Tajana Jovanović, Nenad Srdelić, Filip Radoš, Stefan Kokoškov, Tonči Banov kao i članice i članovi Zbora HNK Split u ostalim ulogama.

U splitskom škveru sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća gradi se tanker Bambina za grčkog brodovlasnika. Kao voditelj projekta dolazi mlad i neiskusan inžinjer brodogradnje kojemu nije lako suprotstaviti se uhodanim mehanizmima korupcije koje ondje zatiče. Kada se u sve upletu još i ljubavna priča s maturanticom na praksi, sindikalni problemi i obiteljske razmirice, rezultat je autentični mediteranski kaos koji se rješava uz puno galame, grubih riječi, melodramatskih obrata i naravno, pjesme. Junaci ove priče dolaze iz prepoznatljive galerije splitskih likova, od Ravnih njiva preko škvera do Meja, a suprotstavljeni su društvenim razlikama i predrasudama koje se prepoznaju u svakom vremenu. Uz nezaboravne hitove Nene Belana i legendarnih Đavola, ova kazališna priča pripovijeda se kao nostalgični džuboks mjuzikl premda će i ono vrijeme, kojega se mnogi sjećaju kao nekih boljih dana, podsjetiti i na danas aktualne probleme. Ali brod treba napraviti i Bambina će isploviti unatoč svemu, a to je, ako nikako drugačije, uvijek moguće u kazalištu.

Autorski tim, pored nabrojenih čine još i: suradnica redatelja i koreografkinja Jelena Bosančić, scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Tea Bašić Erceg, Jasen Boko koji potpisuje dramaturgiju i dijalektalnu prilagodbu, oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić i oblikovatelj zvuka Željko Mravak.