Novosti / Opera Objavljeno: 7/28/2016

Ero s onoga svijeta na vrličkoj Česmi, svom izvorištu

Ero s onoga svijeta na vrličkoj Česmi, svom izvorištu

Opera Ero s onoga svijeta u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split će 30. srpnja, u sklopu programa 62. Splitskog ljeta već po tradiciji gostovati u Vrlici, rodnome mjestu Milana Begovića prema čijem je tekstu nastala. Bit će to druga izvedba Ere ovoga ljeta, nakon što je na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila njom zatvoren 56. Međunarodni dječji festival.

Opera Jakova Gotovca najizvođenija je domaća opera, ne samo na domaćim, nego i na brojnim inozemnim pozornicama te jedno od najboljih djela slavenske operne literature. Podvig preodijevanja bogatog seljaka Miće koji tobože dolazi s onoga svijeta u namjeri da ispita ćud i odanost djevojke koju voli, razvija se u bogatom nizu komičnih situacija i zapleta. Opera je puna prekrasnih narodnih napjeva koje je Gotovac vještinom najvećeg majstora uklopio u svoje djelo. U „Eri“ kuca svjež, živ scenski život, u operi žive ljudi s istinskim vrlinama i manama. Lišena patetike, puna iskričave satire, ta opera je jedno od najboljih djela slavenske operne literature.

Izvedbom u Vrlici ravnat će maestro Hari Zlodre, dok režiju potpisuje Krešimir Dolenčić. U ulozi vragolastoga Miće, tobožnjeg Ere s onoga svijeta, nastupa Miljenko Đuran, tenor koji je za ovu ulogu dobio Nagradu hrvatskoga glumišta 2005. godine, nacionalni operni prvak Ivica Čikeš i prvakinja splitskog HNK Terezija Kusanović pjevaju uloge bogatoga Marka i njegove žene Dome, kao Đula će nastupiti sopranistica Božena Svalina, kao mlinar Sima Ljubomir Puškarić, a Tea Požgaj odigrat će ulogu Čobančeta, uz pratnju Orkestra i Zbora Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu te nastup plesača KUD-a Jedinstvo. Kostimografiju potpisuje Danica Dedijer, inspirirana izvornim folklornim motivima, scenografiju Dinka Jeričević, a koreografiju Lucijano Perić.

Prodaju ulaznica po cijeni od 100 kuna vrši Turistički ured Vrlika, tel. 021/827460