Novosti / Objavljeno: 4/27/2015

Hvaljena i nagrađivana Poludjela lokomotiva na kraju 25. Marulićevih dana

Hvaljena i nagrađivana Poludjela lokomotiva na kraju 25. Marulićevih dana

Dodjelom festivalskih nagrada u utorak, 28. travnja bit će svečano zatvoren festival hrvatske drame 25. Marulićevi dani, koji se od 21. travnja održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Nakon toga će, kao posljednja festivalska predstava, van konkurencije biti izvedena Poludjela lokomotivaStanislawa Witkiewicza u produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane i u režiji Jerneja Lorencija.

Dodjelom festivalskih nagrada u utorak, 28. travnja bit će svečano zatvoren festival hrvatske drame 25. Marulićevi dani, koji se od 21. travnja održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Nakon toga će, kao posljednja festivalska predstava, van konkurencije biti izvedena Poludjela lokomotivaStanislawa Witkiewicza u produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane i u režiji Jerneja Lorencija.

Dodjelom festivalskih nagrada u utorak, 28. travnja bit će svečano zatvoren festival hrvatske drame 25. Marulićevi dani, koji se od 21. travnja održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Nakon toga će, kao posljednja festivalska predstava, van konkurencije biti izvedena Poludjela lokomotiva Stanislawa Witkiewicza u produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane i u režiji Jerneja Lorencija.

U popratnom programu zadnji dan festivala u utorak, 28. travnja u formi javnog čitanja bit će izvedena drama Tomislava Zajeca Ono što nedostaje. U kavani Bajamonti s početkom u 11 sati prvonagrađeni dramski tekst na natječaju Marin Držić za 2014. čitat će studenti glume Umjetničke akademije u Splitu. Kako se naglašava u obrazloženju stručnog povjerenstva: „riječ je o suptilno napisanoj intimističkoj drami koja u svom tematskom fokusu slijedi više priča (između ostaloga i onu o homoseksualnoj ljubavi) koje često dovode do obiteljskih trauma. Rastakanje obitelji i propitivanje njenoga funkcioniranja u ekonomski nesigurnim te moralno upitnim vremenima navelo je autora da svjesno razbije linearnost radnje dodatno podcrtavajući minuciozno stvorenu atmosferu nesigurnosti i ranjivosti svojih likova. Oblikuje se pri tome suptilna mreža odnosa i emocija među likovima na način koji je izazovan za sva moguća buduća glumačka uprizorenja teksta.“

Na sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta s početkom u 18 sati bit će predstavljanje Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba kroz ispit studenata glume Evanđelje po Luki 40/60 pod mentorstvom red.prof.art. Joška Ševe kojem asistira Silvio Volk.

Ulaz na sva popratna događanja u festivalskom programu je besplatan.

Hvaljena i nagrađivana predstava Poludjela lokomotiva Stanislawa Ignacyja Witkiewicza u produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane i u režiji Jerneja Lorencija bit će izvedena na pozornici splitskog Hrvatskog narodnog kazališta Split van konkurencije i, nakon dodjele festivalskih nagrada, kao posljednja u programu festivala hrvatske drame 25. Marulićevi dani. Predstava je to koja je dobila neke od najznačajnijih slovenskih kazališnih nagrada, a Marulićevi dani samo su jedan od značajnih festivala na koje je pozvana. Poljski pisac, slikar i filozof Stanislaw Ignacy Witkiewicz (1885.-1939.) predvodnik je svjetske avangarde i dramski klasik 20. stoljeća. Poludjela lokomotiva njegov je dramski tekst iz 1923, koji iznimno duhovit način rezimira autorova umjetnička traganja koja se stalno kreću između groteske i drame apsurda. Strojovođa i ložač, koje vodi neobična i skrivena strast, naumili su svoju parnu lokomotivu potjerati mimo svih razumnih ograničenja, ne zaustavljajući se niti se obazirajući na signalizaciju, jer žele doživjeti vrhunac brzine i osjetiti kako je s druge strane mogućeg. Ludi se pokušaj naposlijetku pretvara u “običnu“ željezničku nesreću... Parna lokomotiva koja nezaustavljivo juri metafora je svakodnevice i kazališta, a u inscenaciji Jerneja Lorencija osjeća se metafizički nemir blizak svim gledateljima i njihovim vlastitim suočavanjima s pitanjima smisla i prolaznošću života. Witkiewiczeva parna lokomotiva metafora je kazališta i života, intrigantan redateljski predložak koji se na početku čini bliskim psihološkom realizmu, posebice u prikazivanju odnosa među likovima, no ono što ga čini jedinstvenim njegov je izniman metafizički nemir koji lako prelazi kazališnu rampu. Premijerno izvedena u rujnu 2012. predstava je proglašena najboljom na festivalu Borštnikovo srečanje, Aljaž Jovanović dobio je za ulogu Wojtazska priznanje Udruženja dramskih umjetnika Slovenije, Jernej Lorenci za režiju nagradu Prešernova sklada, Branko Rožman Borštnikovu nagradu za glazbu. Poludjela lokomotiva osim na 25. Marulićeve dane pozvana je na festivale kao što su Borštnikovo srečanje, Ljeto u Varni u Bugarskoj, na kazališni festival u finskom Tampereu, na 48. BITEF u Beogradu, na Međunarodni kazališni forum u bjeloruskoj prijestolnici Minsku, te na Tezst, euroregionalni kazališni festival u rumunjskom Temišvaru. U predstavi glume: Janez Škof, Aljaž Jovanović, Maja Sever, Tina Vrbnjak, Matija Rozman, Nina Ivanišin, Petra Govc, Zvone Hribar, Gorazd Logar, Andrej Nahtigal, Katja Levstik i Giovannino Raffanelli. Skladatelj je Branko Rožman, dramaturginja Eva Kraševec, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Belinda Radulović, koreograf Gregor Luštek, oblikovatelj svjetla Pascal Mérat.