Novosti / Objavljeno: 10/27/2023

Izlazak iz začaranog kruga sablastologije - premijera Pavičićeve Crvene vode

Izlazak iz začaranog kruga sablastologije - premijera Pavičićeve Crvene vode

“Crvena voda”Jurice Pavičića, u režiji Ivice Buljana premijerno će biti izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu Split 11. studenog. Jedan od najboljih romana suvremene hrvatske književnosti dramatizirao je Ivor Martinić, a uloge tumače Nives Ivanković, Nikola Ivošević, Stipe Radoja, Ana Marija Veselčić, Goran Marković, Donat Zeko, Arijana Čulina, Nenad Srdelić, Stipe Jelaska, Mijo Jurišić, Marjan Nejašmić Banić, Andrea Mladinić, Katarina Romac i Luka Čerjan.

Ovom predstavom Ivica Buljan se vraća u HNK Split nakon 2011. kad je režirao predstavu „Adio, kauboju“ Olje Savičević Ivančević. S njim u autorskoj ekipi su i Saša Antić i Luka Barbić. Scenograf je međunarodno renomirani umjetnik iz Beograda Aleksandar Denić, a kostimografkinja višestruko nagrađivana Ana Savić Gecan. Umjetnički suradnik je Robert Waltl.

„Crvena voda" priča je o sedamnaestogodišnjoj djevojci Silvi koja je iščezla jedne rujanske subote godine 1989. godine. Policijska potraga ne daje nikakve rezultate, a politička zbivanja, pad jednog sistema, društvene promjene i rat, zasjenjuju nestanak djevojke koji pada u zaborav. Otac, majka i brat blizanac, jedini su koji i dalje traže nestalu Silvu. "Crvena voda" proteže se kroz 27 godina, prateći sudbine ljudi upletenih u nestanak.

“Nestanak Silve Vele podudara se s raspadom Jugoslavije, a potraga za njom traje do ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Jurica Pavičić je pisac preciznog ritma, izvrstan društveni kroničar koji prati transformaciju industrijske i modernističke Dalmacije u divlji kaos gdje vladaju novac i beskrupuloznost. Ovom predstavom se vraćam u svoju intimnu Dalmaciju. Pitamo se o gubitku generacijskog identiteta, o vlastitoj odgovornosti za moralnu i društvenu degeneraciju zemlje. Radim s glumcima koji govore mojim unutarnjim i zavičajnim jezikom. Pavičićev roman je krik pojedinaca koji se pokušavaju izvući iz začaranog kruga sablastologije. Želim vjerovati da je teatar medij kolektivnog preispitivanja”, kaže redatelj Ivica Buljan koji je od 1998. do 2002. bio ravnatelj Drame HNK Split.

“Rad na adaptacijama suvremenih domaćih romana mi je užitak i prioritet. Osim 'Adio, kauboju' režirao sam 'Baba Jaga je snijela jaje' Dubravke Ugrešić, 'Garažu' Zdenka Mesarića, 'Ciganin, ali najljepši' Kristiana Novaka, 'Tiho teče Misisipi' Vladimira Tabaševića. Zajednički im je protok vremena, gotovo u svim slučajevima živote protagonista obilježio je rat koji je prelomio liniju naših mogućih života. Čak ako i nismo bili pogođeni izravnim gubitcima bliskih ljudi, osjećamo traume koje kao društvo nismo u stanju izliječiti.“ 

Jurica Pavičić je književni ugled stekao kolumnama, kratkim pričama i kriminalističkim romanima. U svojoj prozi miješa socijalnu analizu s mračnom vizijom ljudske prirode i kompleksnim moralnim situacijama. Roman "Crvena voda" dobio je prestižne domaće nagrade Đalski i Fric, a nakon prijevoda na francuski 2021. čak četiri nagrade od kojih se izdvaja Grand Prix de la litteraturepoliciere za najbolji europski kriminalistički roman.

U splitskom HNK, u mandatu Mani Gotovac i Ivice Buljana 2001. izvedena je njegova drama „Trovačica“.