Novosti / Objavljeno: 1/3/2013

Jasen Boko: Istovremeno pripremamo tri dramske premijere

Jasen Boko: Istovremeno pripremamo tri dramske premijere

Ravnatelj Drame HNK Split Jasen Boko dao je intervju novinarki portala Dalmacijanews.com Živani Šušak Živković.

Ravnatelj Drame HNK Split Jasen Boko dao je intervju novinarki portala Dalmacijanews.com Živani Šušak Živković.

Portal Dalmacijanews.com

ponedjeljak, 31.prosinca 2012

Boko: Vratit ću u HNK redatelje koje je politika otjerala

Kazališno vijeće splitskog HNK koncem tjedna formalno je potvrdilo Jasena Boku za ravnatelja Drame. Boko je inače diplomirani dramaturg, autor je više od deset dramskih tekstova i putopisac. Već je radio u splitskom teatru kao dramaturg. Ove godine okitio se i "Kiklopom" u kategoriji publicističke knjige godine za djelo "Tragovima Odiseja", kontroverzni putopis o lutanju grčkog junaka Jadranom.

Što možemo očekivati od Vas kao ravnatelja Drame u smislu novina i promjena?

- Nema nikakvih značajnih novosti ni radikalnih promjena. U ovom trenutku bavim se spašavanjem dramske sezone i naslova koju je prethodna Uprava obećala pretplatnicima i kazališnoj publici, a da baš ništa nije napravila da se to i realizira. Iako sam tek unatrag nekoliko dana formalno postavljen na ovo mjesto već gotovo dva mjeseca radim na realizaciji najavljene sezone prema kojoj, iako je ja nisam planirao, zbog splitske publike osjećam obvezu da je uspješno i realiziram. Tako da su ovih dana svi pogoni Drame u petoj brzini i radimo ono što se sigurno nije dogodilo u splitskom HNK posljednjih dvadeset godina: istovremeno imamo pokuse za čak tri dramske premijere, s kojima ćemo izaći u razmaku od svega sedam tjedana. Na Sceni 55 u završnoj su fazi pokusi Bergmanove Jesenje sonate u režiji Darja Harjačeka. Premijera će biti 12. siječnja, dok se na velikoj pozornici proba Begovićeve Amerikanske jahte u splitskoj luci u režiji Dore Ruždjak koja "izlazi" pred publiku 31. siječnja. I konačno, protekli tjedan započeli smo s pokusima Peer Gynta u režiji Gorana Golovka čija je premijera 28. veljače, također na velikoj pozornici. Pri tom smo početkom prosinca imali premijeru vrlo uspješne predstave Nenni Delmestre Djevojčice ne bi trebale igrati nogomet, a cijeli prosinac i siječanj, uz sve te pokuse normalno imamo izvedbe.

Dakle, radite na realizaciji najavljene sezone Vaših prethodnika, ali na koncu odgovornost je na Vama.

- Nemam namjeru "braniti" se od odgovornosti za eventualnu (ne)uspješnost ove sezone riječima da ona nije moj odabir. Mislim da se i iz ovoga što je najavljeno može i mora u realizaciji napraviti vrlo kvalitetan program. Do jedine promjene u najavljenoj dramskoj sezoni doći će tek na samom kraju, ali sam uvjeren da će tim naslovom biti zadovoljni i pretplatnici i publika. Pri tom sve ovo realiziramo s dramskim ansamblom koji broji samo 19 ljudi, kad u njega ubrojimo i Zoju Odak prema kojoj smo ispravili nepravdu kojom je krajnje nepristojno potjerana u penziju. Vratili smo je u angažman, ne samo iz razloga jer je jedina nacionalna prvakinja u Drami u Splitu i glumica koja i te kako zadužila ovo kazalište, nego prije svega jer držim kako je riječ o umjetnici koja je u naponu snage i koja još puno toga može dati na ovoj sceni.

Koji su Vaši prioriteti?

- Moj je prioritet u ovom trenutku - kojeg je nužno hitno realizirati kako bi se mogao ostvariti ambiciozni program koji planiram za sljedeće sezone - popuna dramskog ansambla koji će, nadam se, vrlo brzo doći do broja od 25 glumaca. Osim toga, svakako planiram u produkcijama angažirati "mlade splitske snage", glumce koji dolaze sa splitske Akademije, a među kojima ima izuzetno darovitih ljudi. Već produkcija Peer Gynta predstavit će splitskoj publici, a nadam se i publici cijele Hrvatske, kompletnu glumačku klasu s četvrte godine koju smatram izuzetno kvalitetnom.

Možete li nešto reći o Vašem programu?

- O programu do kraja mog četverogodišnjeg mandata sad ne bih izlazio u javnost, jer tek sada, kad sam formalno postavljen na mjesto ravnatelja Drame, mogu početi ozbiljno razgovarati s redateljima koji bi ga realizirali. Kako ne volim govoriti u kategorijama "možda" i "volio bih", program za Splitsko ljeto i sljedeću sezonu objavit ću kad bude točno posložen i dogovoren s umjetnicima koji će ga realizirati. Umjetnički program, repertoar, bit će osmišljen na temelju tekstova koji propitkuju našu stvarnost i glumačkog ansambla koji čini Dramu, a realizirat će ga redatelji, ne samo hrvatski, koji imaju svoj stav i umjetničku reputaciju. Neki od tih redatelja već su u Splitu radili izuzetne predstave, ali im je već dugi niz godina zabranjen pristup splitskoj sceni zbog ovih ili onih nepodobnosti i političkog diktata koji se miješao u rad kazališta, a neki će ovdje tek debitirati, iako su odavno etablirana imena. Taj će repertoar, sukladno vremenu u kojem živimo, biti suvremen, umjetnički ambiciozan nikako i pretenciozan, zanimljiv i angažiran, bit će, ukratko, često provokativan komentar stvarnosti u kojoj danas jesmo. Nemam namjeru raditi "eskapistički" teatar, koji bježi od stvarnosti i bavi se isključivo navodnom "umjetnošću". Vjerujem da kazalište mora govoriti o društvu u kojem živi, kritizirati ga, problematizirati, provocirati, a pri tom to mora raditi na umjetnički relevantan način.

Koja je Vaša vizija Drame splitskog HNK?

- U svakom slučaju, namjera mi je u sljedeće četiri godine vratiti Dramu splitskog HNK na mjesto koje joj pripada u hrvatskim okvirima, a nadam se i šire. A to je: kazalište o kojem se priča i daleko izvan Splita, kazalište čije se dramske premijere očekuju s nestrpljenjem, u koje publika rado ide, umjetničko žarište koje je i te kako primjetno u gradu i koje ima što (glasno) reći i pokazati. Ukratko, kazalište koje se prepoznaje po kvaliteti svojih predstava, a ne po skandalima, redikuloznim ispadima i nebuloznim izjavama onih koji ga vode.

ŽIVANA ŠUŠAK ŽIVKOVIĆ