Novosti / Drama Objavljeno: 7/28/2016

Joyceova Molly Bloom u Podrumima Dioklecijanove palače

Joyceova Molly Bloom u Podrumima Dioklecijanove palače

U sklopu 62. splitskog ljeta, u petak, 29. srpnja s početkom u 21 sat u Dioklecijanovim podrumima bit će prikazana predstava „Molly Bloom“ u izvedbi Katarine Romac i Monike Vuco. Dvije mlade glumice na ovaj će način široj publici predstaviti svoj, od struke hvaljeni diplomski rad na splitskoj Umjetničkoj akademiji koji su pripremile uz pomoć mentora Milana Štrljića, te Brune Bebić kao suradnice za scenski govor i Alena Čelića kao suradnika za scenski pokret. Talentirani dvojac s Umjetničke akademije uhvatio se Joyceova kapitalnog djela Uliks i scenski uprizorio njegovo posljednje poglavlje, posvećeno supruzi Leopolda Blooma Molly.

Stavljajući fokus na dvojnost u jednoj ženi, odnosno na temeljni sukob unutarnjeg i izvanjskog u čovjeku, Katarina Romac i Monika Vuco pokušale su odgovoriti na neka od brojnih pitanja koje postavlja Joyce kad secira unutarnji život 'one koja čeka', što je sudbina Molly Bloom: kako funkcionira obrambeni mehanizam kad misli o traumama počnu navirati? Što je to u nama što nas priječi da u tišini i samoći budemo onakvi kakvi zaista jesmo? Kada ostanemo sami, jesmo li doista sami sa sobom ili su s nama i nebrojene kulturne, društvene, religiozne i etičke uvriježene norme i pravila? Zašto nas današnji način života navikava da probleme potiskujemo te se oni talože u nama kao tempirana bomba dok smo mi izvana jaki, čvrsti, gladni uspjeha i najjači? Zašto se s vremena na vrijeme ne raspadnemo bez susprezanja i srama? Zašto se bojimo otkriti koliko smo zapravo slabi i krhki? Kako izraziti potrebu za slobodom?

Ulaznice za predstavu (koja se izvodi s engleskom titlovima) dostupne su na blagajni HNK Split i na web stranicama splitsko-ljeto.hr. Cijena ulaznice je 50 kuna.