Novosti / Objavljeno: 10/17/2023

Komedijama varaždinskog HNK započinje atraktivni pretplatnički ciklus gostujućih predstava

Komedijama varaždinskog HNK započinje atraktivni pretplatnički ciklus gostujućih predstava

Varaždinsko Hrvatsko narodno kazalište nastupit će u HNK Split komedijama „Buba u u uhu“ i „Tartuffe, Tartuffe, Tartuffe“ u nedjelju i ponedjeljak 22. i 23. listopada. Izvedbe dolaze u sklopu pretplatničkog ciklusa K-HNK koji će u ovoj sezoni publici splitskog teatra ponuditi osam atraktivnih gostujućih naslova. „Buba u uhu“ u režiji Snežane Trišić na sceni HNK Split igra u nedjelju 22. listopada, a Tartuffe, Tartuffe, Tartuffe u ponedjeljak 23. listopada. Konzorcij K-HNK novouspostavljena je platforma za koprodukcije i razmjene predstava pet nacionalnih kazališta. Predstave varaždinskog teatra prve su u nizu od osam dramskih i baletnih predstava koje nudi novi pretplatnički ciklus.

„Buba u uhu“ Georgesa Feydeaua, francuskog majstora vodvilja na prelazu 19. u 20. stoljeće, klasična je komedija zabune, omiljen kazališni komad koji svojim komičnim zapletom, brzom izmjenom scena, živopisnim likovima i zbunjujućim situacijama oduševljava publiku širom svijeta još od nezapamćenog uspjeha pariške praizvedbe 1907. godine. Raymonde Chandebise uvjerena je kako njen suprug Victor Emanuel ne može vršiti bračne dužnosti zbog nevjere. Kako bi ga razotkrila, podmeće mu lažno ljubavno pismo nepoznate žene što proizvodi niz kaotičnih nesporazuma. Nezamislive situacije i napetost u hotelu „Kod vragolaste mace“, u kojem predstavnici visokog društva i njihova posluga, vode svoj opsceni život, rastu do nezamislivih razmjera što rezultira urnebesnom zbrkom sve do razrješenja u kojem padaju sve maske. Predstavu je režirala beogradska redateljica Snežana Trišić a protagonisti su glumci varaždinskog kazališta: Ljubomir Kerekeš, Karlo Mrkša, Marinko Leš, Marko Cindrić, Robert Plemić,  Zdenko Brlek, Filip Eldan, Nikša Eldan, Darko Plovanić, Helena Minić Matanić, Dea Presečki, Gordana Slivka , Elizabeta Brodić i Hana Hegedušić.

Dobro znana Molièreova komedija „Tartuffe“ dolazi u režiji Ivana Plazibata kao „Tartuffe, Tartuffe, Tartuffe“. Jean-Baptiste Poquelin, poznat po svom scenskom imenu Molière, u svojoj je komediji ismijao licemjerje, lažnu pobožnost i fanatizam svoga vremena a Ivan Plazibat na temelju klasičnog predloška kritičku i satiričnu oštricu usmjerava prema estradiziranom suvremenom društvu. Svojoj inačici Molièreova klasika redatelj Plazibat pristupio je, po vlastitim riječima, kao jednoj velikoj obiteljskoj fresci, u kojoj je varalica Tartuffe samo katalizator koji razotkriva obiteljske odnose i društvo u kojem živimo. Tartuffe u predstavi, poput suvremenih propovjednika moralista, za vješto prikrivanje svoje lažne moralnosti koristi suvremene medije i tehnologiju. Bogati trgovac Orgon dovodi slatkorječivog licemjera i lažnog kršćanina u svoju kuću, prepisuje na njega svoju baštinu. Orgon na kraju uviđa zabludu a Tartuffe se pretvara u ono što jest, u hoštaplera i lažnog bogataša kojeg sustav razotkriva.

Ulogu Orgona tumači Marinko Prga, naslovnu ulogu Tartuffea Karlo Mrkša a ostali protagonisti su: Hana Hegedušić, Sunčana Zelenika Konjević, Ljiljana Bogojević, Matko Buvač, Elizabeta Brodić, Filip Eldan i Nikša Eldan.