Novosti / Objavljeno: 8/7/2019

Kvartet vrsnih glazbenika Karamazov, podrug Kossjanenko, Milošević i Perišić

Kvartet vrsnih glazbenika Karamazov, podrug Kossjanenko, Milošević i Perišić

Kvartet vrsnih i renomiranih glazbenika, udružen u ansambl kojeg su nazvali Synergia4, održat će na 65. Splitskom ljetu koncert u petak, 9. kolovoza s početkom u 21 sat u Meštrovićevom Kaštilcu. Edin Karamazov, Vesna Podrug Kossjanenko, Milan Milošević i Žarko Perišić izvodit će djela Farshida Samandarija, Božidara Bokija Miloševića, Franza Schuberta i Ludwiga van Beethovena.

Fagotist Žarko Perišić i klarinetist Milan Milošević projekt Synergia po prvi su put realizirali još 1977. udruživši se s trojicom kolega u puhački kvintet Synergia 5. Prije dvije godine Synergia6 je oduševljavala uključivši u svoje redove mladog srpskog violinista Nemanju Radulovića a jedna od zvijezda ansambla Synergia4 svakako je Edin Karamazov jedan od najpoznatijih europskih svirača lutnje i klasične gitare. Karamazov je lutnju studirao na znamenitoj glazbenoj akademiji Schola Cantorum Basiliensis u Baselu za staru glazbu. U svojoj dugogodišnjoj karijeri nastupao je s vrhunskim ansamblima za ranu glazbu kao i sa brojnim drugim svjetskim uglednim umjetnicima, a njegova suradnja sa Stingom rezultirala je 2006. albumom Songs from the Labyrinth koji je postigao veliki uspjeh na svjetskim top ljestvicama. Pijanistica Vesna Podrug Kossjanenko studij klavira je završila na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču. Glazbenica koja nastupa diljem Hrvatske i Europe s renomiranim umjetnicima, a od 2007. djeluje na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Virtuoz klarineta Milan Milošević, jedan od najboljih klarinetista današnjice. Milošević je na čelu glazbenog odsjeka Koledža u Vancouveru i profesor klarineta. Glazbenik je to koji istražuje glazbeništvo koje odbacuje moderni stil i istražuje samu srž glazbenog razmišljanja. Fagotist Žarko Perišić surađuje s brojnim orkestrima i komornim ansamblima kao solo-fagotist, nastupajući diljem Europe i svijeta. Od 2004. godine predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i djeluje kao solo-fagotist Simfonijskog orkestra HRT-a, s kojim održava i solističke koncerte.

Raznovrstan program koncerta otvara skladba kanadski skladatelj iranskog podrijetla, Farshid Samandari Papagaj i trgovac nadahnuta je dobro poznatom pričom perzijskog sufijskog mistika i pjesnika Rumija iz 13. stoljeća. Hameum suita uglednog srpskog klarinetista Božidara Bokija Miloševića koji je bio podjednako aktivan u izvođenju različitih glazbenih žanrova od ozbiljne glazbe, preko jazza, do narodne glazbe, kao proslavljeni solist nastupajući po cijelom svijetu. Skladba je nadahnuta njegovim rodnim Prokupljem, antičkog imena Hameum. Slijedi glasovita Sonata u a-molu Franza Schuberta te Trio u B-duru, op. 11 Ludwiga van Beethovena. Koncert će zaključiti Dvostruki koncert za gitaru i basetni klarinet Astora Piazzolle, utemeljitelja stila tango nuevo.