Novosti / Objavljeno: 2/9/2024

Maestro Ivo Lipanović laureat je Nagrade za životno djelo Lovro pl. Matačić

Maestro Ivo Lipanović laureat je Nagrade za životno djelo Lovro pl. Matačić

Maestro Ivo Lipanović dobitnik je Nagrade za životno djelo Lovro pl. Matačić Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Ova nagrada priznanje je struke za iznimnu umjetničku karijeru, a do sada ju je dobio niz naših najistaknutijih umjetnika u području klasične glazbe. Nagrada Lovro pl. Matačić kruna je jedne blistave dirigentske karijere a bit će dodijeljena na koncertu Zagrebačke filharmonije u petak, 16. veljače 2024. u KD Vatroslava Lisinskog u 19:30 sati.

Odluku je donio žiri u sastavu: Goran Merčep, predsjednik te Lidija Horvat Dunjko, Pavle Zajcev, Filip Fak i Pavao Mašić, članovi, u srijedu, 7. veljače.

Maestro Ivo Lipanović jedan je od najznačajnijih dirigenata u povijesti hrvatske glazbe. Svojim je umjetničkim djelovanjem ostavio izniman trag u hrvatskoj glazbenoj kulturi te ostvario značajne uspjehe u svijetu klasične glazbe s naglaskom na operu. Bogat umjetnički put maestra Lipanovića obilježen je brojnim uspješnim nastupima s renomiranim orkestrima i svjetski priznatim glazbenicima, dirigiranja na prestižnim festivalima i opernim kućama, umjetničko vođenje opernih ansambala i festivala u Hrvatskoj i inozemstvu. U HNK Split, od svog dirigentskog debija 1987. ravnao je impresivnim brojem od gotovo 50 premijernih naslova a u dva navrata bio je ravnatelj glazbenog programa HNK Split i Splitskog ljeta.

Čestitamo!