Novosti / Objavljeno: 10/13/2023

Mozartovo operno remek-djelo u zajedničkoj izvedbi HNK Split i splitske Umjetničke akademije

Mozartovo operno remek-djelo u zajedničkoj izvedbi HNK Split i splitske Umjetničke akademije

Operu Wolfganga Amadeusa Mozarta „Čarobna frula“ premijerno će izvesti ansambli Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split i Umjetničke akademije u Splitu na sceni splitskog nacionalnog kazališta u petak 20. listopada s početkom u 20 sati. Posljednja Mozartova opera, njegov vječni klasik, izvodi se u adaptiranoj verziji maestra Harija Zlodre, koji će ravnati premijernom izvedbom, a predstavu režira Marta Tutiš. „Čarobna frula“ glazbeno je scenski izazov ansamblu solista i zborista splitske Opere i studenata pjevanja splitske Umjetničke akademije. Mladi glazbenici, budućnost splitske i hrvatske opere, predstavit će nam se u djelu zahtjevne tehnike u kojem pjevači moraju savladati široki vokalni raspon te scenski interpretirati kompleksne likove Mozartova remek-djela. U adaptaciji maestra Harija Zlodre izostavljeni su zborski dijelovi no duboki simbolizam, genijalna glazba i univerzalne teme Mozartove posljednje opere zrače s pozornice svojom punom snagom.

Na konferenciji za medije održanoj u HNK Split predstavljena je predstojeća premijera. Vicko Bilandžić, intendant splitskog kazališta uvodno je naglasio: „Čast mi je što upravo ovom premijerom započinjemo novu sezonu. U operi nastupaju mlada imena ovog grada, budućnost našeg kazališta, i oni su za nas važna i velika imena. Htjeli smo biti platforma za razvoj naših umjetničkih snaga i upravo to ostvarujemo ovom premijerom.“ Dekanica UMASa Miona Miliša izrazila je čast i zadovoljstvo što studenti imaju priliku sudjelovati u ovako ozbiljnom projektu HNK Split koje je jedna od nastavnih baza Akademije, a Ivana Srbljan, ravnateljica glazbenog programa HNK Split rekla je: „Osjećam i znam kako sezonu otvaramo u jednom novom smjeru jer vjerujem kako je ovo ispravan put za budućnost naše Opere, veselim se novim licima na sceni i u gledalištu“.

Maestro Hari Zlodre, autor adaptacije i dirigent premijerne izvedbe, naglasio je kako je adaptaciju radio upravo po Mozartovim načelima na kojima „Čarobna frula“ počiva. "Kraćenja sam radio iz dobronamjernosti, čiste namjere i ljubavi, kako bi svi koji je dotaknu doživjeli napredak prema vlastitom umjetničkom svjetlu.“ Izvedbama opere ravnat će i maestro Veton Marevci: „Što reći o Mozartu, najvećem skladatelju svih vremena? U kojem god žanru je skladao, to je bilo najbolje, bilo da se radilo o klavirskim sonatama, gudačkim kvartetima, operama. Njegova su djela vrhunac ne samo glazbenog nego i općenito ljudskog stvaralaštva. Sve je uklopljeno u jednu genijalnu arhitekturu koju slušate kao sasvim prirodnu, pa i jednostavnu priču koja je u stvari izuzetno kompleksna i slojevita“.

Redateljica Marta Tutiš: „Partitura je prepuna i prebogata. Forma bajke može nas zavarati. Ne možemo 'Čarobnu frulu' promatrati samo kao bajku. Ona nas tjera da se zapitamo što znači to putovanje, te kušnje. Kažu kako je 'Čarobna frula' predječja za odrasle, a preodrasla za djecu.“

Tenor Bože Jurić Pešić, koji tumači ulogu Tamina: „Ova mi uloga nije nepoznata, tumačim je treći put. Veselim se radu s ovim mladim ljudima koji mnogo obećavaju i s odličnim autorskim timom“.

Osim spomenutih dirigenata Harija Zlodre i Vetona Marevcija te redateljice Marte Tutiš, autorski tim predstave čine još: scenografkinja i kostimografkinja Tina Vukasović Đaković, Elena Nikolaeva zadužena za scenski pokret, oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić, oblikovatelj zvuka Željko Mravak, video-dizajner Darko Škrobonja, asistentica redateljice Aneta Gotovac, korepetitori Ana Šabašov i Zoran Velić te lektorica Katja Grcić. Uloge tumače: Felipe Čudina, Božo Župić, Bože Jurić Pešić, Ana Malovan, Tina Matković, Maja Andrijolić, Mia Gazdović, Branka Pleština Stanić, Marina Mrđen, Đina Vučković, Dora Jana Klarić, Ivona Bosančić Lasić, Joško Tranfić, Matija Škiljo, Tea Požgaj, Rahela Ujević, Vladimir Garić, Rafael Đangradović, Leona Sever, Vita Vrekalo, Romina Kirilenko i Mihovil Peko.