Novosti / Objavljeno: 10/11/2023

Nakon uspjeha u Zagrebu plesni spektakl Angelina Preljocaja ponovo u Splitu

Nakon uspjeha u Zagrebu plesni spektakl Angelina Preljocaja ponovo u Splitu

Rasprodano gledalište zagrebačkog HNK i izvanredne kritike nakon nedavnoga gostovanja splitskog Baleta s predstavom „La stravaganza / Noces“ jednoga od najslavnijih plesača i koreografa današnjice, „suvremenog klasika“ Angelina Preljocaja, jamstvo su da publiku na izvedbi u HNK Split u subotu, 14. listopada s početkom u 18 sati očekuje nezaboravno iskustvo.

„Sjajan balet: Kovitlac plesa, skokovi do granica akrobatike – dojam je zadivljujuće stravičan“, neke su od medijskih reakcija na veliki uspjeh nastupa splitskog Baleta u zagrebačkom HNK. „Ansambl splitskog Hrvatskog narodnog kazališta je izvrstan“, ističe se u osvrtu objavljenom u Jutarnjem listu.

Preljocaj, kojega publika i kritika širom svijeta prepoznaje kao jednoga od najinovativnijih i najzanimljivijih umjetnika na području plesne umjetnosti čija poetika pomiče granice uvriježenih predodžbi o baletu, u prvome dijelu ove dvočinke La Stravaganza dodiruje se teme koja je itekako aktualna, a u njegovom jedinstvenom plesnom kodu ispričana je do razine opipljivosti – preispitivanje sukoba kultura Staroga i Novog kontinenta, integracije imigranata u društvo, prihvaćanje razlika, gdje se taj „clash“ kultura, osim sjajnim koreografskim kontrastima, dodatno pojačava i glazbeno – uz Vivaldija s jedne i suvremene elektroakustičke glazbene autore s druge strane.

„Noces“, koreografiran na kantatu Igora Stravinskog posveta je temi braka i dinamici emocionalnih odnosa.