Novosti / Objavljeno: 11/13/2019

Napustila nas je Mani Gotovac

Napustila nas je Mani Gotovac

Umrla je Mani Gotovac. Kritičarka, dramaturginja, teatrologinja, urednica, spisateljica i prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta. Rođena Splićanka, kći velike glumice Marije Danire, teatar je strasno voljela i bavila se njime cijelog svog života.

Od 1998 – 2002 bila je intendantica Hrvatskog narodnog kazališta Split, nakon toga bila je na čelu riječke nacionalne kazališne kuće, bila je ravnateljica Teatra &TD, osnovala je Riječke ljetne noći. Pisala je kazališne kritike i eseje, bavila se dramaturgijom u zemlji i inozemstvu, a.posljednjih deset godina života s izuzetnim je uspjehom pisala i objavljivala prozu. Njezine splitske intendantske godine ostat će zapamćene po duhu slogana Teatar u gradu, grad u teatru koji je umnogome odražavao njeno viđenje kazališta. „Naš kriterij nije dakle visokoustoličena, poznata, priznata veleuvažena kultura. Mi ne patimo od veličina. Zanima nas kazalište kao živo tkivo od danas i ovdje.... To je teatar koji želi prepoznati postojeći razlomljeni svijet, pronaći njegove živuće veze... Nije li ta mogućnost preostala još jedino teatru? Pa makar samo za trenutak. Uz dodir Kairosova čuperka.“, govorila je.

Napustila nas je na svoj 80. rođendan. Tragovi strasne ljubavi prema teatru koji joj je bio život ostaju utkani u skoro 60 naslova premijerno izvedenih u njenom mandatu, u sjećanjima na vrijeme provedeno s njom, u njenim knjigama.