Novosti / Objavljeno: 11/24/2023

Noć kazališta - razgovor s publikom nakon izvedbe najnagrađivanije hrvatske predstave

Noć kazališta - razgovor s publikom nakon izvedbe najnagrađivanije hrvatske predstave

Noć kazališta održat će se 25. studenog. Hrvatsko narodno kazalište Split priključit će se ovoj tradicionalnoj manifestaciji, u kojoj kazališta postaju mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike, izvedbom najnagrađivanije novije hrvatske predstave „55 kvadrata“ Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata. Nakon predstave na pozornici će biti organiziran razgovor autorskog tima i glumaca predstave s publikom. Ove se godine Noć kazališta, koju organizira Narodno sveučilište Dubrava, održava u više od 100 kazališta u 46 gradova u Hrvatskoj. Predstava započinje u 19.30h.

Praizvedena u ožujku prošle godine drama „55 kvadrata“ Ivane Vuković dobila je Nagradu hrvatskog glumišta kao najbolja dramska predstava 2022., a istu je nagradu dobila i Arijana Čulina za najbolju sporednu žensku ulogu. Slijedile su nagrade na Marulićevim danima, na riječkom Međunarodnom festivalu malih scena, Festivalu glumca,festivalu Purgatorije u Tivtu, te na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta 2023. koje je dobila predstava u cjelini, redatelj Ivan Plazibat, glumci Arijana Čulina, Goran Marković, Roko Sikavica, Ana Marija Veselčić, scenografkinja Tea Truta, uz nagradu najuspješniju vizualno tehničku inovaciju na festivalu u Tivtu.

"Kazalište koje propituje grad u kojem djeluje", naslov je jednog od medijskih osvrta ove hvaljene predstave. Dramski tekst Ivane Vuković inspiriran je svakodnevicom i jednom kolumnom Jurice Pavičića. Predstava kritički propituje nasljeđene obrasce višegeneracijskog suživota i mehanizme mediteranskog društva čije su društvene politike pod teretom kapitala sve nepovoljnije kako za pojedinca tako i za obitelj. U slice of life maniri „55 kvadrata“ prati suvremenu splitsku obitelj tijekom ljetnih mjeseci. Izbačeni početkom turističke sezone iz stana koji unajmljuju, Lena (Ana Marija Veselčić) i Tino (Goran Marković) odlučuju ljetne mjesece provesti kod Leninih roditelja (Snježana Sinovčić Šiškov i Nikola Ivošević), mlađeg brata (Roko Sikavica) i bake (Arijana Čulina) u stanu od 55 kvadrata. Osim najezde turista, ljeto u stanu otežavaju okolnosti u kojima je Split živio tog ljeta. Nepitka voda, požar koji se opasno približio gradu, te smrad odlagališta smeća koji se širi cijelim gradom, a posebno kad zapuše južina, metaforički podsjećaju na odnos grada prema svojim građanima.