Novosti / Objavljeno: 5/6/2023

Otkrivena bista Ive Paraća, dar obitelji velikog hrvatskog skladatelja Kazalištu

Otkrivena bista Ive Paraća, dar obitelji velikog hrvatskog skladatelja Kazalištu

Bistu svoga oca, znamenitog skladatelja Ive Paraća, Hrvatskom narodnom kazalištu Split poklonio je hrvatski skladatelj, glazbeni pedagog i akademik Frano Parać. Na svečanosti u petak 5. svibnja u foyeru HNK Split, u kojem će bista biti trajno postavljena, otkrili su je donator Frano Parać i Jure Bučević, ravnatelj Opere splitske nacionalne kazališne kuće. O djelu Ive Paraća okupljenim uzvanicima govorili su dr. sc. Josip Belamarić i dr. sc. Hana Breko Kustura nakon čega je održan kraći koncert skladbi Ive Paraća.  

Dragocjen poklon prigodno je uručen splitskom kazalištu uoči 130. obljetnice kazališne zgrade na splitskom Dobrom koja je svečano otvorena 6. svibnja 1893. a u kojoj HNK Split djeluje i danas. 

Poprsje velikog hrvatskog skladatelja Ive Paraća, rođenog i umrlog u Splitu (1890 – 1954), djelo je nepoznatog, do sada neutvrđenog autora, izniman je kiparski rad, po riječima prof. Belamarića i vjerojatno je djelo nekog od firentinskih kipara. U Italiji je, ponajviše u Firenzi, splitski skladatelj živio u dva navrata, od 1909 – 1914 te od 1919 – 1923 dok je studirao talijanski jezik i književnost te kompoziciju. Pripadnik velike splitske skladateljske četvorke svoga vremena, koju su pored njega činili Josip Hatze, Jakov Gotovac i Ivo Tijardović, skladatelj je to, naglasili su govornici, čiji je opus evaluiran no danas ponešto zaboravljen. 

Potom su na Paraćevo skladateljsko djelo podsjetili glazbenici: gudački kvartet u sastavu Valter Lovričević, Mislav Salopek, Ivor Ivančić i Sunčana Tušek, pijanist Zoran Velić te mezzosopranistica Terezija Kusanović uz klavirsku pratnju Zorana Velića, koji su izveli skladbe Ive Paraća Andante amoroso za gudački kvartet, Minuetto appassionato, i Musiche pascoliane.