Novosti / Objavljeno: 6/15/2022

The Stranger Within, spektakularni multimedijalni glazbeno-scenski performans

The Stranger Within, spektakularni multimedijalni glazbeno-scenski performans

Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u utorak 21. lipnja s početkom u 21h gudački korpus i udaraljke Crnogorskog orkestra mladih i solist Mirko Škarica na harmonici pod ravnanjem maestra Vetona Marevcija premijerno će izvesti multimedijalni glazbeno-scenski performans The Stranger Within. Projekt, lirsko istraživanje o utjecaju identiteta i civilizacije na pojedinca i društvo, predstavljen je na medijskoj konferenciji u HNK Split. Autor i izvršni producent je mladi glazbenik Mirko Škarica a skladatelj i orkestrator glazbe je Predrag Radisavljević.

Na projektu je pune dvije godine radila ekipa mladih umjetnika iz različitih dijelova svijeta, iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Ujedinjenog Kraljevstva, Brazila i Kanade. Uz glazbu je tu i originalna priča, ilustracije i animirani film koji prati cijelu izvedbu. Projekt je inspiriran povijesnim katastrofama, obrađuje svevremena i uvijek prisutna društvena pitanja odnosa individualnog suvereniteta i kolektivizma te dualizma ljudske prirode, ističe važnost suočavanja s osobnim i društvenim sjenama, navodeći Istinu kao svjetlo koje vodi u bolje i pravednije društvo te kao temeljni stup otpora vječnoj sklonosti dekadenciji imanentnoj prirodi i čovjeku. „Mislim da The Stranger Within donosi dašak svježine i noviteta u glazbeni život grada Splita. Izvedbu ćemo, zbog vrijednosti projekta, nakon predstojeće premijere reprizirati i na 68. Splitskom ljetu 13. kolovoza u Meštrovićevom Kaštilcu. Drago mi je da naše kazalište omogućava predstavljanje djela suvremenih splitskih autora. U glazbenom smo programu tako ove godine izveli autorski koncert Ante Grgina, a u dramskom dva recentna teksta mladih splitskih autorica“, kazao je intendant HNK Split Srećko Šestan. „Kad nam je Mirko pokazao probni materijal, odmah smo prihvatili ponuđenu suradnju“, rekao je ravnatelj glazbenog programa HNK Split Jure Bučević.

Mirko Škarica, mladi umjetnik iz Duća pokraj Omiša autor je i izvršni producent čitavog projekta, ujedno i solist na harmonici. Harmoniku je diplomirao na Royal Academy of Music (Kraljevskoj glazbenoj akademiji) u Londonu, a pobjednik je više međunarodnih glazbenih natjecanja. „Na projektu je radio čitav tim umjetnika a naročito želim istaknuti skladatelja Predraga Radisavljevića koji je skladao glazbu posebno za ovaj projekt i orkestrirao neka od najvećih djela za klasičnu harmoniku koja će biti dio performansa. Ilustrator iz Brazila Eduardo Rosa oslikao je animaciju koju je oživjela Jelena Prljević. Kroz programsku glazbu za solo harmoniku i orkestar bit će ispričana priča koja se bavi kobnim spojem egzistencijalnog vakuuma i naivnog pogleda na ljudsku prirodu, spojem koji u određenim okolnostima iz čovjeka može izvući najgore. Središnji komad same izvedbe je skladba nazvana Arhipelag Gulag, inspirirana istoimenim Solženjicinovim djelom, ispričana iz perspektive logorskog čuvara. Posebnost projekta je i glazba koja kombinira više stilova. Priča ima inspirativan završetak koji nudi svojevrsni izlaz iz takvog stanja“, naglasio je Škarica.

Maestro Veton Marevci koji će dirigirati izvedbom naglasio je:  „Meni je ovo prva prilika da radim s harmonikom kao solističkim klasičnim instrumentom i tome se posebno veselim. Predrag Radisavljević je mladi skladatelj koji je napravio genijalnu partituru koja je, stilski, puna isprekidanog kontinuiteta, koliko god to može zvučati kao antiteza. Sam je muzički materijal isprekidan, u njemu se koristi široka paleta ritmijskih i melodijskih ćelija, brojne promjene tempa i stilova. No, kontinuitet postoji i djelo je zaokružena cjelina.“

Redatelj The Stranger Within je Christian Jean-Michel Jalžečić, skladatelj i orkestrator Predrag Radisavljević, ilustrator animacije Eduardo Rosa, kreatorica animiranog filma je Jelena Prljević, glazbeni producenti Predrag Radisavljević i Tamara Rajinac, snimatelj i asistent glazbene produkcije Đorđe Marković, autor i izvršni producent Mirko Škarica, a producenti HNK Split i Mirko Škarica.