Novosti / Objavljeno: 10/31/2019

Piazzolla/Stravinski u povodu Dana hrvatskog baleta

Piazzolla/Stravinski u povodu Dana hrvatskog baleta

U povodu Dana hrvatskog baleta 4. studenog na programu Hrvatskog narodnog kazališta Split bit će najnovija produkcija Baleta HNK Split, plesna predstava Piazzolla/Stravinski. Izvedba započinje u 19:30h.

Dan hrvatskog baleta 4. studenog ustanovljen je u spomen na početak profesionalnog djelovanja baleta u Hrvatskoj. Naime, na taj dan 1876. godine, u HNK Zagreb praizvedena je opera Nikola Šubić Zrinjski, a na programskoj cedulji po prvi su put bila navedena imena plesača i koreografkinje baletnih dijelova unutar opere.

Plesna predstava Piazzolla/Stravinski praizvedena je 14. kolovoza ove godine na zatvaranju 65. Splitskog ljeta na otvorenoj pozornici na Sustipanu. Svoju premijeru na kazališnoj pozornici imala je 25. studenog. Predstava je to koja uz glazbu dva skladatelja koji su, svaki na svoj način, obilježili glazbu 20. stoljeća suočava i koreografske rukopise petorice europskih koreografa suvremenog plesnog izraza mlađe generacije. U prvom dijelu, na glazbu skladbi Četiri godišnja doba Buenos Airesa argentinskog majstora tanga Astora Piazzolle a u izvedbi baletnog ansambla HNK Split vidjet ćemo koreografije Claudija Cangialosija, Douglasa Leeja, Kristiana Levera i Stephena Delattrea. U drugom dijelu predstave na programu je Posvećenje proljeća Igora Stravinskog u koreografiji Igora Kirova.