Novosti / Objavljeno: 2/22/2010

Podvala ludosti na Međunarodnom festivalu u Crnoj Gori

Podvala ludosti na Međunarodnom festivalu u Crnoj Gori

Drama Borisa Senkera Podvala ludosti u izvedbi splitskog Hrvatskog narodnog kazališta gostuje 22. veljače na Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću u Crnoj Gori.

Drama Borisa Senkera Podvala ludosti u izvedbi splitskog Hrvatskog narodnog kazališta gostuje 22. veljače na Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću u Crnoj Gori.

Drama Borisa Senkera Podvala ludosti u izvedbi splitskog Hrvatskog narodnog kazališta gostuje 22. veljače na Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću u Crnoj Gori.Podvala ludosti praizvedena je u HNK Split 18. prosinca prošle godine. Boris Senker ovu je predstavu kabaretskog tipa, kako sam kaže, „sastavio prema Pohvali ludosti Erazma Roterdamskog, ali i Adamu i Evi, Kraljevu, Baladama Petrice Kerempuha, Hrvatskom bogu Marsu, Tisuću i jednoj smrti, te drugim djelima Miroslava Krleže, kao i Zatvorenim vratima Jean-Paula Sartrea, te još ponekoj scenskoj klaustrofobiji“. Predstavu je režirao Georgij Paro, a kao protagonisti na sceni se pojavljuju Ksenija Prohaska u ulozi Besmrtne Ludosti, te Trpimir Jurkić kao pokojnik Fritz u liku u kojem se prepoznaje Miroslav Krleža. Senker je kabaretsko-vodviljsku formu iskoristio da konfrontira brojne Krležine i Erazmove stavove o brojnim filozofskim i svakodnevnim temama. Scenograf predstave je Vedran Ivanković, kosime je kreirala Marija Žarak, autor scenske glazbe je Renato Švorinić, video-designer Dan Oki, a oblikovatelj svjetla: Zoran MihanovićPetnaesto izdanje Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2010 održava se od 16. do 23. veljače, a osim splitskog u službenoj će konkurenciji nastupiti kazališta iz Skopja, Banja Luke, Novog Sada, Sarajeva i Maribora, dok će van konkurencije biti izvedena „Gornja Austrija“, ispitna predstava studenata cetinjskog FDU. Manifestacija je to koja je, po riječima prvog čovjeka uprave Festivala Veljka Mičunovića, fokusirana na glumca, a ne na redatelja.Na istom je festivalu prije dvije godine Trpimir Jurkić nagrađen Specijalnom nagradom žirija Festivala za izvedbu monodrame splitskog HNK Zapisi iz nevremena don Branka Sbutege.