Novosti / Objavljeno: 12/17/2009

Praizvedba Podvale ludosti Borisa Senkera

Praizvedba Podvale ludosti Borisa Senkera

Drama Podvala ludosti Borisa Senkera bit će praizvedena na komornoj sceni foyera splitskog Hrvatskog narodnog kazališta u četvrtak, 17. prosinca s početkom u 21 sat.

Drama Podvala ludosti Borisa Senkera bit će praizvedena na komornoj sceni foyera splitskog Hrvatskog narodnog kazališta u četvrtak, 17. prosinca s početkom u 21 sat.

Drama Podvala ludosti Borisa Senkera bit će praizvedena na komornoj sceni foyera splitskog Hrvatskog narodnog kazališta u četvrtak, 17. prosinca s početkom u 21 sat.Podvalu ludosti Senker je „sastavio prema Prema Pohvali ludosti Erazma Rotterdamskog, Adamu i Evi, Kraljevu, Baladama Petrice Kerempuha, Hrvatskom bogu Marsu, Tisuću i jednoj smrti i drugim djelima Miroslava Krleže, Zatvorenim vratima Jean-Paula Sartrea, te još ponekoj scenskoj klaustrofobiji“. U predstavi koju režira Georgij Paro Ludost utjelovljuje Ksenija Prohaska, a lik Fritza tumači Trpimir Jurkić. Fritz, nimalo slučajno imenovan upravo Krležinim nadimkom u tom „onostranom“ susretu s Erazmovom Ludošću podvlači crtu pod svoje djelo i život, koje Ludost dovodi u pitanje. Fritz je, kako redatelj Georgij Paro „utjelovljenje sudbine hrvatskog intelektualca koji u turbulentnoj povijesti misli svojom glavom“. Senker njega i Ludost na sceni, po vlastitim riječima, spaja „ne kao psihološki i sociološki definirane dramske karaktere koji će se ponašati kao da su na pozornicu dotrčali ravno iz susjedstva i donijeli na nju netom odrezanu krišku života, nego kao dva različita stava, dva iskustva, dva svjetonazora. Njega, Fritza, kao sjenu prohujalih vremena i razorenih ideala, iz kojih je međutim izniknula i ova naša nelijepa zbilja. Nju, Ludost, kao dušu vremena i arhitekticu svijeta u kojima nam je dalje živjeti.“Predstava je, po riječima redatelja, žanrovska mješavina komedije, drame, salonske igre i cabareta. Autorica kostima je Marija Žarak, scenograf je Vedran Ivanković, scensku je glazbu skladao Renato Švorinić, video je oblikovao Dan Oki, svjetla Zoran Mihanović, a koreograf je Dmitrij Rodikov.