Novosti / Objavljeno: 12/13/2019

Predstavljen pretprogram 66. Splitskog ljeta

Predstavljen pretprogram 66. Splitskog ljeta

U Hrvatskom narodnom kazalištu Split danas je predstavljen pretprogram 66. Splitskog ljeta. Objavljeni su naslovi premijernih i repriznih programa koji će biti prikazani u vlastitoj produkciji na festivalu koji će se održati sljedeće godine u tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza. Na predstojećem Splitskom ljetu vidjet ćemo po jednu opernu i dvije dramske premijere. Festival na Peristilu otvara premijera opere Pietra Mascagnija Cavalleria rusticana. Dvije dramske premijere su Arheološka iskapanja kod sela Dilj Ive Brešana i praizvedbe dramskog teskta Usidrene Elvisa Bošnjaka, a u plesnom će programu portugalski koreograf Daniel Cardoso s baletnim ansamblom HNK Split postaviti suvremenu plesnu predstavu Correr o fado.

„Ovo što danas predstavljamo široj kulturnoj javnosti je kostur, produkcijski najzahtjevniji dio programa, ujedno onaj dio iza kojeg mi u ovom trenutku kao producenti možemo stajati. Sve ostale programe kao što su koncerti i brojni gostujući programi sada možemo dramaturski dobro posložiti da korespondiraju s našim osnovnim programom naglasio je u uvodu ravnatelj Festivala Srećko Šestan. „Siguran sam kako će ovo naše nastojanje da što prije utvrdimo program Splitskog ljeta pripomoći da obogatimo kultrnu ponudu našeg grada ne samo turistima nego i našim brojnim gostima. Ovo je ujedno i prilika da, kako sam i obećao prošle godine, na vrijeme sjednemo za stol sa svim obrtnicima i predstavnicima grada Splita i dogovorimo sinergiju kojom njih nećemo ometati nego da, dapače, ti programi  budu poticaj još većem dolasku gostiju u grad.“

„Ovo je logičan nastavak naše dugogodišnje veoma uspješne suradnje. Za nas je logično da se danas najavljuje 66. Splitsko ljeto budući da mi upravo sada tiskamo naše promotivne materijale kojima najavljujemo predstojeću sezonu pa ćemo u kalendar događanja moći uvrstiti i podatke koje ćemo danas čuti. Kultura je jako dobar dobar motivator za dolazak gostiju.“ kazala je direktorica Turističke zajednice Splita Alijana Vukšić.

Festival će na Peristilu 14. srpnja otvoriti premijerna izvedbe opere Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija u izvedbi ansambla Opere HNK Split pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića a u režiji Jelene Bosančić. „Prekrasna je to veristička opera Pietra Mascagnija s kojim, već zbog činjenice da je bio učitelj našeg Hatzea, imamo dosta dodirnih točaka, otvara operni program u kojem ove godine imamo ukupno čak pet naslova. Toliko naslova praktički čini jednu opernu sezonu a mi ćemo ih izvesti u mjesec dana. To govori dovoljno o kvaliteti našeg ansambla i organizacijskoj spremnosti“ kazao je ravnatelj festivalskog glazbenog programa Jure Bučević. Pored premijerne Cavallerie... tu su i peristilske izvedbe Verdijevih opera Aida  i Nabucco, izvedba Gotovčeve Ero s onoga svijeta u Vrlici, te povratak na festivalski program hvaljene produkcije Puccinijeve opere Turandot u vrtu Galerije Meštrović. „Što se tiče koncerata, vjerojatno ćemo ih imati sedam u festivalskom programu a detaljno ćemo ih najaviti kasnije.“

U vlastitoj produkciji u dramskom programu bit će, pored dva premijerna, izvedena i dva reprizna naslova, Smij i suze starega Splita drama koja je već svojevrsna konstanta Splitskog ljeta te prošlogodišnja produkcija Kaligula / Britanik, obje u  režiji Gorana Golovka. Dvije premijere ostvaruju se u koprodukcijskim odnosima. „Mislim da je to začajan i dobar pravac u kojem trebamo nastaviti ići, ne samo na Splitskom ljetu. Mala smo država i trebali bismo koristiti sve naše kazališne resurse. Stoga se posebno zahvaljujem ovdje prisutnima ravnateljima: Draženu Ferenčini, ravnatelju GDK Gavella, Jakovu Biliću iz HNK u Šibeniku i Renatu Švoriniću, ravnatelju HNK Zadar. Drama će imati ukupni deset izvedbi. Dramska ćemo gostovanja, kao i koncerte, najaviti naknadno, a i tu očekujem da će biti, za našu sadašnju i buduću publiku, potencijalno zanimljivih predstava.“ kazala je ravnateljica dramskog programa Jelena Bosančić.

Na Sustipanu će 24. srpnja, u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Šibeniku, festivalski dramski ansambl premijerno izvesti grotesknu tragediju Ive Brešana Arheološka iskapanja kod sela Dilj. Predstavu će režirati Vinko Brešan a igrat će se na ambijentalnoj pozornici splitskog poluotoka Sustipan. Sljedeće, 2021. godine ista će predstava igrati kod arheološkog bisera Danilo u šibenskom zaleđu. „Već sam režirao predstave mog oca Ive Brešana i režirao filmove po našim zajedničkim scenarijima, ali sad sam u posebno delikatnoj situaciji budući da prvi put režiram njegov komad otkad je on umro pa se osjećam malo sam jer bez njega i razgovora s njime ulazim u njegove tekstove. Imam sjajne suradnike, dramaturginju Željku Udovičić Pleština, scenografa Dragutina Broz, autora glazbe Matu Matišića, kostimografkinju i veseli me ulazak u tu predstavu koliko god to bilo uzbuđujuće i uznemirujuće. Veseli me i ova koprodukcija između splitskog i šibenskog teatra. Nadam se da će to zbrajanje kreativnosti iz ova dva grada izroditi nečim dobrim“ kazao je  redatelj Vinko Brešan.

Praizvedba dramskog teksta Usidrene Elvisa Bošnjaka druga je festivalska dramska premijera. Koproducenti su Gradsko dramsko kazalište Gavella iz Zagreba i HNK Zadar. Predstavu, koja će biti premijerno izvedena 9. kolovoza na sceni HNK Split, režira Anastasija Jankovska. „Smatram da svaki pisac ima neko svoje poslanje u životu, neku sudbinu koju treba realizirati. Kod mene se u jednom trenutku pojavila potreba da kao pisac vratim dug svojoj materi Dalmaciji. Zato sam znao da ću, nakon drama Nosi nas rijeka i Kašeta brokava, napisati tekst o otoku. Čekao sam dugo da napišem taj tekst koji se ne može pisati iz glave već ga treba pisati srcem. Mi u našim urbanim životima često nismo svjesni sudbine otoka doživlajvajući ih kao mjesto relaksacije i odmora, moža kao mjesto na kojem ćemo uživati u mirovini. No, ono što je još jako živo, a možda nas upravo napušta, je tisućljetna sudbina otoka kao mjesta neizmjerne patnje koje su tamošnji ljudi proživjeli. Ta patnja nas je svih, i u Zagori i na otocima, izgradila. Birajući u moru mogućih tema o otoku ja sam izabrao to epsko čekanje koje se događalo pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća kad su se muškarci, muževi i očevi koji su otišli u prekomorske zemlje prije Drugog svjetskog rata, vraćali doma nakon 30, pa i 40 godina. Sve te žene koje tako dugo nisu vidjeli svoje muževe, s djecom koja u nekim slučajevima svoje očeve nisu nikada ni vidjeli, otvarale su im vrata. U središtu moje drame jedna je žena koja učini drugačije, odbija tek tako pustiti muža povratnika natrag u život.

Plesna predstava Correr o fado koju će s Baletom HNK Split na otvorenoj baletnoj pozornici na Sustipanu postaviti renomiranog portugalskog koreografa Daniela Cardosa premijerno će biti izvedena 13. kolovoza. „U Split dolazi naslov koji, u izvedbi Cardosove trupe Quorum,  u međunarodnom tisku pobire nepodijeljene kritičarske hvalospjeve pa sam siguran kako ćemo biti jedan lijep završetak 66. Splitskog ljeta. Ta će predstava nakon festivala biti dio repertoara redovne kazališne sezone.“ kazao je ravatelj plesnog programa Ilir Kerni.