Novosti / Objavljeno: 11/27/2019

Promocija romana Rastanci, posljednje knjige Mani Gotovac

Promocija romana Rastanci, posljednje knjige Mani Gotovac

U foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split u četvrtak 28. studenog s početkom u 18 sati održat će se promocija posljednje knjige Mani Gotovac Rastanci. O knjizi, o životnom i književnom radu prve intendantice u Hrvatskoj govorit će književni kritičar, esejist i leksikograf Velimir Visković I urednik knjige Drago Glamuzina. Odlomke iz knjige čitat će glumice Tajana Jovanović I Arijana Čulina, a glazbeni gosti promocije su grupa TBF. Ulaz je slobodan. 

Novi roman Mani Gotovac potresna je i beskompromisna priča o cjeloživotnoj ljubavi u kojoj nastupaju brojne velike figure naše kulturne scene od sredine sedamdesetih do danas. Premda se bavi onim najkompleksnijim i najsuptilnijim vezama među ljudima – koje nikad do kraja ne razumijemo ali zbog kojih živimo - roman je ispisan furiozno, a tako se i čita, u dahu. A to se može samo s iznimnim spisateljskim umijećem, koje uspijeva uhvatiti i prikazati i ono što se nikako ne može racionalno objasniti i raščlaniti. Mani Gotovac napisala je veliki ljubavni roman, ali istovremeno i fascinantnu kroniku jednog vremena i nekog boljeg, finijeg, građanskijeg Zagreba. (Drago Glamuzina) 

Mani Gotovac (1939. – 2019.) rođena je u Splitu. Kći je odvjetnika Zdravka Birimiše i glumice Marije Danire. Završila je Klasičnu gimnaziju u Splitu koju su u isto doba pohađali Petar Brečić, Igor Mandić, Tonko Maroević, Zvonimir Mrkonjić, Igor Zidić i drugi. Kao studentica pisala je kazališne kritike, pisala kritike i eseje o kazalištu koji su objavljivani u časopisima Prolog, Scena, Forum, talijanskoj reviji Sipario i drugdje. Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju kod prof. Ive Hergešića na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prezime Gotovac uzela je udajom za Peru Gotovca, te ga je zadržala i nakon razvoda. Pisala je prozu, kazališne spise i bavila se dramaturgijom u zemlji i inozemstvu. Bila je prva žena intendantica u povijesti hrvatskog kazališta (HNK Split i HNK Rijeka).  
 
Objavila je: Tako prolazi Glorija, Zagreb, 1984. (knjiga teatroloških eseja), Dubrovačke mišolovke, Zagreb, 1986. (knjiga teatroloških eseja), Fališ mi. Prva knjiga: zima/proljeće, Zagreb, 2010. (autobiografski roman), Fališ mi. Druga knjiga: jesen/ljeto, Zagreb, 2011. (autobiografski roman), Fališ mi: u proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi, Zagreb, 2013., novo nadopunjeno izdanje, (autobiografski roman). Ma koji život, ma koji teatar, zapisi iz života i kazališta, Zagreb 2014., Snebivaš mePLI, Zagreb 2O15. (roman), Ćutim te, Zagreb, 2017. (roman), Rastanci, Zagreb (VBZ, roman), 2019.