Novosti / Objavljeno: 2/26/2024

Shakespearova tragedija o neutaživoj žudnji za vlašću

Shakespearova tragedija o neutaživoj žudnji za vlašću

Tragedija “Macbeth” Williama Shakespearea u izvedbi riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca gostovat će na sceni HNK Split u četvrtak 29. veljače s početkom u 19.30h. Protagonisti ove “uklete” prič o moći neutažive, slijepe ambicije i žudnji za vlašću, u režiji Eduarda Milera, su Ozren Grabarić u naslovnoj te Olivera Baljak u ulozi Lady Macbeth.

U priči temeljenoj inspirtiranoj stvarnim događajima iz britanske povijesti koja više od četiri stoljeća intrigira i fascinira publiku, vještice proriču vojskovođi Macbethu da će postati škotski kralj. Ohrabren svojom vlastohlepnom ženom i vođen makijavelističkom premisom da "cilj opravdava sredstvo", Macbeth ubija kralja, a potom i sve ostale koji mu se nađu na putu, srljajući u ludilo i tamu iz koje nema povratka. Shakespeare je napisao Macbetha kao svojevrsnu  posvetu kralju Jamesu I., prvom škotskom kralju iz dinastije Stuart koji je zavladao Engleskom, a kraljem postao nekoliko godina prije nego što je drama prvi put izvedena.

"Tekst je anatomski prikaz rađanja i smrti tiranina. Povijest čovječanstva ispisana je kroz vladavine tirana i Macbeth je priča o tome tko su i kakvi su to ljudi. To su ljudi koji nas guraju u ratove kao u kipući lonac. U tekstu je mnoštvo izvrsnih misli, koje su danas itekako aktualne. Jedna od njih je, parafraziram: u svijetu ima puno izroda, puno više nego časnih ljudi, i jer su oni u množini, bili bi glupi kad ne bi objesili poštenjake", kaže redatelj Eduard Miler.

"Što je generator manične ambicije Lady Macbeth i Macbetha? Je li to kruna, vlast, moć, novac?", pita  autorica adaptacije i dramaturginja Žanina Mirčevska i nastavlja: "Sindrom Macbeth je jalovost, faktična i metaforična. Oboje pokušavaju vlašću kompenzirati nešto što je jako bitno za njih oboje ali nažalost ne može se kompenzirati krunom. Neutoljiva je to glad za nečim što nedostaje, neutoljiv osjećaj uskrćenosti od nečega. Živimo u doba sveopće halapljivosti i nije čudno da nas ovaj komad pogađa direktno u pleksus."

Osim Ozrena Grabarića u naslovnoj ulozi, sve su ostale uloge povjerene moćnoj ženskoj glumačkoj ekipi. Tako uz nacionalnu dramsku prvakinju Oliveru Baljak kao Lady Macbeth, igraju: Jelena Lopatić kao Banquo, Ivna Bruck kao Macduff, Aleksandra Stojaković Olenjuk kao Malcolm i Prvi ubojica, Ana Marija Brđanović kao Časnik i Treći ubojica, Leonora Surian Popov kao Duncan, Andreja Brozović Adžić-Kapitanović kao Fleance, Treća utvara i Liječnik, Ana Vilenica kao Lady Macduff , Nika Grbelja kao Macduffov sin te Sabina Salamon kao Danalbain i Drugi ubojica.

Scenografiju i video potpisuje Atej Tuta, kostimografiju Jelena Proković, izbor glazbe Eduard Milera koreografiju Andreja Brozović Adžić-Kapitanović; Asistentica redatelja je Maja Ležaić, asistentica kostimografkinje Saša Dragaš, a lektorica Zrinka Kolak Fabijan.

Gostovanje riječkog teatra u Splitu još je jedno u ciklusu K-HNK.