Novosti / Objavljeno: 8/3/2019

Slobodan ulaz na koncert nagrađenih mladih glazbenika

Slobodan ulaz na koncert nagrađenih mladih glazbenika

U Hrvatskom narodnom kazalištu Split u nedjelju 4. kolovoza s početkom u 21 sat u suradnji 65. Splitskog ljeta i Glazbene mladeži Split koncert će održati mladi glazbenici Arsen Dalibaltayan i Elena Vargaš, pobjednici 8. Ciklusa mladih glazbenika mo. Vinko Lesić. Ulaz na koncert je besplatan, s ulaznicama koje se predižu na blagajni Kazališta.

Na 8. Ciklusu mladih glazbenika mo. Vinko Lesić nastupilo je ukupno 28 mladih glazbenika. Odlukom žirija naslov pobjednika ponio je pijanist Arsen Dalibaltayan, a iznimno je drugom nagradom nagrađena violinistica Elena Vargaš. Za pobjednika i drugonagrađenu, osim statue i diplome Vinko Lesić, osiguran je i koncert u organizaciji Splitskog ljeta i Glazbene mladeži Split. U radu Žirija, pod predsjedanjem dr. sc. Mirjane Siriščević, sudjelovali su brojni poznati splitski glazbenici i muzikolozi.

Na koncertu će Arsen Dalibaltayan izvesti  Barkarolu op. 60 Frederica Chopina, Fantazije op. 116 Johannesa Brahmsa i Preludije op. 23 br. 5, 6 i 2 Sergeja Rahmanjinova. Elena Vargaš svirat će Sonatu broj 3 u c-molu , op. 45 Edwarda Griega, II. Nigun (Improvizacija) Enesta Blocha i mazurku iz Pet skladbi za violinu i klavir op. 81 Jeana Sibeliusa. Na kraju će koncerta Dalibaltayan i Vargas zajedno izvesti Beau Soir Claudea Debussyja.

Arsen Dalibaltayan rođen je 2003. u obitelji istaknutih glazbenika. Od 2009. do 2016. bio je učenik Glazbene škole P. Markovca u Zagrebu, u razredu Jasne Reba, a trenutno je učenik četvrtog razreda srednje škole u razredu Rubena Dalibaltayana. Od 2014. godine također je student Međunarodne muzičke akademije u Liechtensteinu. Dobitnik je prvih nagrada na državnim natjecanjima HDGPP-a, na međunarodnim natjecanjima Ars nova u Trstu, Citta di Gorizia, Mladi virtuozi u Zagrebu, Zlatko Grgošević, natjecanju EPTA-e u Osijeku, Virtuosi di musica (Češka) te Jurica Murai u Varaždinu. Više puta sudjelovao je na koncertima Memorijala Darko Lukić u Osijeku, koncertima u organizaciji EPTA-e, festivalu Next generation u Bad Ragazu i festivalu Classical Young Stars Concert Series u Beču.

Elena Vergaš rođena je u Zagrebu 1997. godine. Studentica je četvrte godine Umjetničke akademije u Splitu u klasi prof. Evgenie Epshtein. Violinu je počela svirati s devet godina u klasi prof. Karla Velikog. Osvojila je dvije druge nagrade na regionalnom Natjecanju učenika i studenata glazbe u Velikoj Gorici, prvu nagradu na istom natjecanju u Zadru, prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Daleki akordi i prvu nagradu na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe u Zagrebu. Bila je članica Komornog orkestra Hrvatske glazbene mladeži, Orkestra HNK Split te članica Splitskih virtuoza.