Novosti / Objavljeno: 10/31/2023

Sopranistica Nela Šarić nova je solistica Opere

Sopranistica Nela Šarić nova je solistica Opere

Nela Šarić nova je solistica splitske Opere. Potpisom ugovora s Hrvatskim narodnim kazalištem Split mlada, nagrađivana sopranistica postala je članicom splitskog teatra. Na sceni HNK Split Nela Šarić već je nastupila u naslovnoj ulozi Verdijeve opere "La traviata“ u travnju ove godine a večeras će solistički nastupiti u izvedbi „Njemačkog requiema“ Johannesa Brahmsa.

Nela Šarić je hrvatska sopranistica rođena u Zadru, a svoje obrazovanje započela je na Muzičkoj školi Blagoja Berse u Zadru. Kasnije je nastavila svoje obrazovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je magistrirala u klasi prof. Cynthie Hansell Bakić. Tijekom svojeg školovanja, svoj glas je usavršavala na Velškoj međunarodnoj akademiji za glas kod renomiranog verdijanskog tenora Dennisa O'Neilla i talijanske sopranistice Nuccie Focile. Svoju karijeru započela je pjevajući u operama i koncertima diljem Hrvatske i Europe. Osvojila je mnoge nagrade, uključujući prvu nagradu žirija i nagradu Tokyo Metropolitan Opera Foundation na natjecanju Riccardo Zandonai u Italiji, apsolutnu pobjedu na Stuart Burrows Voice Awards u Walesu i drugu nagradu žirija na Otto Edelmann natjecanju u Beču.

Nela je nastupala u raznim operama, uključujući "Figarov pir" na New Generation Festivalu u Firenzi, Verdijevoj "La Traviati" za Velšku Nacionalnu Operu, Puccinijevoj operi "La Boheme" u Sendaiju, Verdijevom "Rigolettu" u Nagoyi u Japanu i u premijeri opere "La Madre Slava" u Zagrebačkoj operi.

Surađivala je s mnogim poznatim dirigentima, režiserima i vokalnim trenerima, a nastupala je i s priznatim orkestrima i ansamblima diljem svijeta. Također, aktivna je i u pedagoškom radu od 2011. godine.

Nela Šarić nagrađena je Grbom Grada Zadra kao Laureatkinja za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području glazbene kulture, a njezina umjetnička biografija svjedoči o izuzetnoj posvećenosti i talentu u svijetu operne glazbe.