Novosti / Objavljeno: 10/26/2023

Thomas Tatzl, mlada zvijezda svjetskih opernih i koncertnih pozornica u maestralnom Brahmsovom "Njemačkom rekvijemu"

Thomas Tatzl, mlada zvijezda svjetskih opernih i koncertnih pozornica u maestralnom Brahmsovom "Njemačkom rekvijemu"

Njemački rekvijem Johannesa Brahmsa zbor i orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića izvest će u utorak 31. listopada s početkom u 20 sati u splitskom kazalištu. Na koncertu upriličenom uoči blagdana Svih svetih kao solisti nastupit će mladi austrijski bas-bariton Thomas Tatzl, jedan od najcjenjenijih umjetnika svoje generacije i hvaljena hrvatska sopranistica Nela Šarić.

Njemački rekvijem, op. 45, najdulja orkestralna skladba Johannesa Brahmsa, jedinstveno je remek-djelo glazbenog genija romantizma. Pjevani tekst je na njemačkom, preuzet iz luteranske, a ne latinske Biblije koju su uobičajeno rabili ostali skladatelji. Sâm Brahms kompilirao je tekstove iz Starog i Novog zavjeta te apokrifne literature. Njegov rekvijem ima malo zajedničkog s konvencionalnim misama za mrtve prije svega zbog izostavljanja strahota Sudnjeg dana koje su središnja značajka katoličke liturgije. Djelo je usredotočeno ponajviše na vjeri u uskrsnuće a ne na strahu od Sudnjeg dana.

Thomas Tatzl redoviti je gost mnogih najuglednijih svjetskih koncertnih i opernih pozornica. Jedan je od vodećih bas-baritona Mozartovog repertoara današnjice. Surađivao je s najvećim dirigentskim imenima današnjice kao što su Riccardo Muti, Antonio Pappano, Franz Welser-Möst, Pablo Heras-Casado, Nello Santi, Ingo Metzmacher, Philippe Herreweghe, Andres Orozco-Estrada, James Conlon, James Gaffigan, Ivor Bolton, Rafael Frühbeck de Burgos i Cornelius Meister. Velik je i impresivan popis uglednih opernih kuća i festivala na kojima se proslavio Thomas Tatzl: Teatro alla Scala, Bavarska Državna Opera, Salzburški festival, Bečka Državna Opera, Teatro La Fenice u Veneciji, Opera u ZürichuTeatro dell'Opera u Rimu, Opera Monte-Carlo, Teatro Regio u Torinu, Opera Bastille u Parizu, Palau de les Arts Reina Sofia u Valenciji, Opera u Kölnu, Narodni centar za izvođačke umjetnosti u Peking, Teatro Real u Madridu...

Nela Šarić je hrvatska sopranistica koju je splitska publika upoznala u ožujku ove godine kad je nastupila u naslovnoj ulozi u Verdijevoj La traviati. Magistrirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Cynthie Hansell Bakić. Tijekom svojeg školovanja, svoj glas je usavršavala na Velškoj međunarodnoj akademiji za glas kod renomiranog verdijanskog tenora Dennisa O'Neilla i talijanske sopranistice Nuccie Focile. Svoju karijeru započela je pjevajući u operama i koncertima diljem Hrvatske i Europe. Osvojila je mnoge nagrade, uključujući prvu nagradu žirija i nagradu Tokyo Metropolitan Opera Foundation na natjecanju Riccardo Zandonai u Italiji, apsolutnu pobjedu na Stuart Burrows Voice Awards u Walesu i drugu nagradu žirija na Otto Edelmann natjecanju u Beču.

Ulaznice za koncert pronađite na linku .