Novosti / Objavljeno: 6/16/2015

Umro je Petar Selem

Umro je Petar Selem

Preminuo je Petar Selem, istaknuti intelektualac, kazališni redatelj, kritičar i teatrolog, povjesničar, književnik, egiptolog, esejist, likovni kritičar, umjetnik koji je ostavio snažan trag i u kazališnom životu svog rodnog Splita, na scenama Hrvatskog narodnog kazališta Split i Splitskog ljeta.

Preminuo je Petar Selem, istaknuti intelektualac, kazališni redatelj, kritičar i teatrolog, povjesničar, književnik, egiptolog, esejist, likovni kritičar, umjetnik koji je ostavio snažan trag i u kazališnom životu svog rodnog Splita, na scenama Hrvatskog narodnog kazališta Split i Splitskog ljeta.

Umro je Petar Selem, istaknuti intelektualac, kazališni redatelj, kritičar i teatrolog, povjesničar, književnik, egiptolog, esejist, likovni kritičar, umjetnik koji je ostavio snažan trag i u kazališnom životu svog rodnog Splita, na scenama Hrvatskog narodnog kazališta Split i Splitskog ljeta.

Petar Selem (Split, 1936) klasičnu gimnaziju završio je u Splitu, studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Književnom fakultetu u Strasbourgu te na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu. Doktorirao iz povijesnih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Režirao je brojne dramske i operne predstave u svim hrvatskim nacionalnim kazalištima, u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, na Splitskom ljetu i Dubrovačkim ljetnim igrama, na Biennaleu suvremene glazbe u Zagrebu i na Varaždinskim baroknim večerima. Jedan je od osnivača Teatra &TD u Zagrebu, gdje je ostvario svoje prve dramske režije: Camusova Kaligulu i Claudelovu Razdiobu popodneva. Sudjelovao je u osnivanju Komornog kazališta Kripta 70 u Splitu 1969. Posljednjih desetljeća operne su režije Petra Selema viđene u mnogim hrvatskim i svjetskim kazalištima: u moskovskom Boljšoj teatru, peterburškom Marijinskom teatru (Kirov) opere i baleta, salzburškom Festspielhausu, praškoj Državnoj operi, Norveškoj operi u Oslu, Festivalu Puccini u Torre del Lagu, Luksemburškoj operi, Operi u Ludwigshafenu, njujorškome teatru La MaMa, teatru Umberto Giordano u Foggi, na Malti, u Ljubljani, Sarajevu, itd. U razdoblju od 1977. do 1983. obnašao je rukovodeće dužnosti u međunarodnim kazališnim udruženjima koja djeluju unutar UNESCO-a. Od 1983. do 1989. u Parizu bio je član direktorija Kazališta Europa-Odeon i jedan od najbližih suradnika renomiranoga redatelja Giorgija Strehlera. Ratne 1991. godine bio je umjetnički direktor Dubrovačkih ljetnih igara, a od 1992. do 2000. umjetnički direktor Hrvatske radiotelevizije. Od sezone 2002./03. do 2008. Petar Selem bio je umjetnički direktor HNK u Splitu. Objavio je desetak knjiga s područja kazališta i glazbe, a za svoj je umjetnički rad nagrađivan brojnim nagradama, priznanjima i odlikovanjima: Nazorova nagrada 1984. za režiju Verdijeva Nabucca, Marul 1989. za režiju Boitova Nerona, Nagrada Hrvatskoga glumišta 1993. za režiju Marovićeva Starog groblja na Sustipanu, Nagrada Splitskog ljeta 1995. za režiju Gotovčeve Mile Gojsalića. Jedan je od rijetkih redatelja koji je čak tri puta osvojio Nagradu Hrvatskog glumišta za režiju, 1993., 1996. i 2000. godine , tako da ne iznenađuje ni činjenica da ga je Hrvatsko glumište u 2005. godini proglasilo i dobitnikom nagrade za "svekoliko umjetničko djelovanje". Nositelj je visokih odlikovanja Republike Francuske: Zlatne medalje grada Pariza za doprinos kulturnom životu glavnoga grada, te Reda časnika umjetnosti i književnosti.