Novosti / Objavljeno: 10/3/2023

Urnebesna komedija o nevoljama ministra preljubnika

Urnebesna komedija o nevoljama ministra preljubnika

Urnebesna komedija „Dva u jedan“ u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku gostuje na sceni HNK Split u petak 6. listopada s početkom u 20 sati. Gostovanje osječkog kazališta u sklopu je novog pretplatničkog ciklusa K-HNK u kojem ćemo na sceni HNK Split gledati najuspješnije predstave svih hrvatskih nacionalnih kazališta.

Djelo britanskog majstora vodvilja Raya Cooneya režirala je Olja Đorđević a uloge tumače glumci osječkog kazališta Ivan Ćaćić, Ivana Soldo Čabraja, Miroslav Čabraja, Antonia Mrkonjić, Anita Schmidt, Aljoša Čepl, Mario Rade, Duško Modrinić, Antonija Pintarić i Mirko Ilibašić.

„Ljudi se trebaju smijati. Smijeh je je predivan lijek i ispunjenje. I zato kazalište nikada neće umrijeti…“ kaže Ray Cooney, suvremeni britanski dramatičar, rođen 1932. u Londonu, čiji je teatar uvijek bio jamstvo salvama smijeha u publici. Njegovi zabavni, neodoljivo duhoviti komediografski klasici redovito se temelje na nizu nesporazuma, zamjenama identiteta i brzim promjenama situacija. Bavi se humorom u svakodnevnim situacijama, a vješti dramaturški zapleti u živote njegovih likova unose kaos. Takva je i njegova farsa „Dva u jedan“, napisana 1984. Locirana u osamdesete godine prošlog stoljeća, vrijeme „željezne lady“ Margaret Thatcher, radnja se bavi dogodovštinama jednog od ministara konzervativne vlade koji dođe na zamisao dovesti ljubavnicu u hotel u kojem je odsjeo sa svojom ženom. U provedbu suludog plana uključuje svog pomoćnika, potpuno nedoraslog provedbi super tajne misije. Slijedi za Cooneya tipična zbrka u kojoj se nenadano pojavljuju muževi i žene, zamjenjeni identiteti, osoblje hotela koje ne govori engleski... Rezultat je savršeni vodvilj u kojem, po Murphyjevu zakonu, sve što može kreće naopako.