Novosti / Objavljeno: 1/16/2024

Verdijeva "Traviata" s novom izvođačkom postavom

Verdijeva "Traviata" s novom izvođačkom postavom

Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split u četvrtak i subotu 18. i 20. siječnja izvest će operu „La traviata“, najpopularniji i najizvođeniji operni naslov, belkantističko remek-djelo Giuseppea Verdija. Premijerno izvedena u studenom 2022., u režiji Roberta Boškovića, „La traviata“ se vraća na pozornicu splitskog teatra u sasvim obnovljenoj izvođačkoj postavi. U predstojećim izvedbama svoj splitski debi imat će dirigent Josip Šego, sopranistica Vesna Đurković u naslovnoj ulozi Violette Valéry, te tenor Stevan Karanac u ulozi Alfreda Germonta. U ulozi Alfredovog oca Giorgia Germonta nastupit će bariton Marko Lasić.

“La Traviata” opera je koja sjaji svojom strastvenom glazbom, dubokim emocionalnim karakterima i potresnom pričom o ljubavi i žrtvi. Dirljiva glazbeno-scenska priča o žrtvi i iskupljenju, hipokriziji konvencionalnog buržoaskog morala, no prije svega o ljubavi, najizvođenija je u svijetu opere.

Prvi će put u splitskom HNK opernom izvedbom ravnati maestro Josip Šego. Rođen 1974. u Sarajevu, diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Vjekoslava Šuteja 2000. godine. Dirigirao je niz opera i baleta u Hrvatskoj i regiji, a dirigentski debi je imao 2002. s operom “Capuleti i Montecchi” Bellinija. U zagrebačkoj je Operi postavio premijere Mozartove opere “Bastien i Bastienne”, Puccinijeve  “La Bohème”, “Operni cabaret” Barbera – Hindemitha - Fossa, “Don Pasquale” Donizettija i Menottijev “Medij”. Gostovao je u opernim kućama u Skoplju, Sarajevu i drugdje, predstavljajući opuse Mozarta, Donizettija, Verdija i Puccinija. Šego je također surađivao s orkestrima poput Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog puhačkog orkestra HV.

Sopranistica Vesna Đurković diplomirala je na Master studijama u klasi prof. Ljudmile Gros Popović, a trenutno je studentica umjetničkih doktorskih studija na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu kod prof. Željka Lučića. Kao stalna solistica opere beogradskog Pozorišta, ostvarila je značajne uloge, uključujući Belindu u "Didona i Eneja" i Violettu Valéry u "La Traviata". Osvojila je nagrade na međunarodnim natjecanjima, a njen bogat repertoar obuhvaća uloge u operama poput "Rigoletto", "Krabuljni ples" i "Ljubavni napitak". Svoj izuzetan talent pokazala je na koncertima s poznatim orkestrima poput Vojvođanskog simfonijskog orkestra i Beogradske filharmonije. Impresivan uspjeh u ulozi Violette Valéry ostvarila je u Državnoj operi Burgas (Bugarska) i beogradskom Pozorištu, gdje je dobila Pohvalu za izuzetne rezultate. Osim toga, debitirala je kao Gabrielle u Operi i Teatru Madlenianum i kao Adina u HNK u Osijeku.

Tenor Stevan Karanac debitirat će u HNK Split ulogom Alfreda Germonta. Rođen 1986. godine u Kragujevcu, svoje muzičko obrazovanje započeo je na odjelu za puhače u Glazbenoj školi "dr. Miloje Milojević." Završio je osnovnu i srednju glazbenu školu za solo pjevanje, a osnovne i magistarske studije na Muzičkom fakultetu u Beogradu. Tijekom školovanja, nagrađivan je na međunarodnim natjecanjima u Srbiji i Europi. Karijeru je posvetio opernom repertoaru, ostvarujući preko 30 solističkih uloga u zemlji i inozemstvu, uključujući Hrvatsku, Njemačku, Italiju i Švedsku. Trenutno je angažiran kao moderator na katedri za solo pjevanje na Muzičkom fakultetu te kao asistent na predmetu Operni studio na Umjetničkoj akademiji.

U ulozi Alfredovog oca Giorgia Germonta ponovo će nastupiti bariton splitske Opere Marko Lasić, a ostali protagonisti su: Ivona Bosančić Lasić, Matija Škiljo, Joško Tranfić, Lovre Gujinović, Mate Akrap, Rahela Ujević, Goran Velić, Matej Akrap, Tonči Banov te glumci Mia Bujan i Luka Čerjan uz Zbor, Orkestar i balet HNK Split. Izvedba 18. siječnja započinje u 19.30, a ona 20. siječnja u 18 sati.