Novosti / Objavljeno: 10/25/2023

Vraća se raskošna Esmeralda

Vraća se raskošna Esmeralda

Na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split vraća se balet Esmeralda. Raskošni klasični balet na glazbu Cesarea Pugnija, s autorskim potpisom renomiranog koreografskog dvojca Vasilija Medvedeva i Stanislava Feče, oduševio je publiku na premijeri u svibnju 2021. a kritika je izvedbi dala najviše ocjene, proglasivši je „cjepivom za dušu“, baletnom predstavom koja „zaslužuje svu pozornost". Publici će se predstaviti obnovljeni ansambl splitskog Baleta. Protagonisti predstojećih izvedbi, u petak 27 i u subotu 28. listopada su, uz dobro poznate Irinu Čaban Bilandžić u naslovnoj ulozi te Hazuki Tanase, i Danijel Podhruško te Takafumi Tamagawa. Predstava se izvodi uz audiosnimku Orkestra HNK Split pod ravnanjem maestra Jure Bučevića.

Balet „Esmeralda“ inspiriran je romanom „Zvonar crkve Notre Dame“ Victora Hugoa. Za ljubav lijepe Ciganke Esmeralde natječe se cijeli Pariz, no ona voli kapetana Phoebusa, koji je zaručen s Fleur. Nakon svih peripetija, pokušaja otmice i ubojstva, raskidanja zaruka i lažnih optužbi, pravda i ljubav pobjeđuju. Glazbu krase brojni elementi potrebni klasičnom baletu i funkcionalna je u odnosu na priču. „Esmeralda“ je balet koji otvara velike mogućnosti solistima i ansamblu i omogućuje im da karakteriziraju zanimljive likove koje tumače.

Naslovnu ulogu fatalne i temperamentne Esmeralde, koja je jedna od najizazovnijih ali i najzahvalnijih uloga cjelokupne baletne literature, tumači prvakinja Baleta HNK Split Irina Čaban Bilandžić. U ulozi Fleur De Lys, zaručnice kapetana Phoebusa je solistica Hazuki Tanase. Dvije vodeće muške uloge tumače prinove splitskog baleta Danijel Podhruško i Takafumi Tamagawa. Dvadesetdvogodišnji Ukrajinac Podhruško, koji tumači ulogu kapetana Phoebusa de Chateaupersa, školovao se u Plesnoj akademiji Sergeja Lifara u Kijevu. Prije dolaska u Split ove godine, bio je član Kijevskog gradskog akademskog opernog i baletnog teatra za djecu i mladež, Ukrajinskog nacionalnog baleta, Kijevskog gradskog baleta, Kijevskog baleta te francuske trupe Franceconcert. Tumačio je velike baletne uloge poput one Princa u „Orašaru“, princa Siegfrieda u „Labuđem jezeru“ i Lucien d'Hervilly u baletu „Paquita“. U svibnju 2021. bio je laureat Međunarodnog koreografskog takmičenja u Odesi. U ulozi siromašnog poete Pierrea Gringoira nastupit će Takafumi Tamagawa. Dvadesetpetogodišnji Tamagawa baletno je obrazovanje započeo je u ranom djetinjstvu u rodnom Japanu gdje su ga, u baletnoj školi Etoile, podučavali njegovi roditelji. Školovanje je nastavio u Njemačkoj, u Münchenu i to u Baletnoj akademiji Benedict-Manniegel, te Baletnoj akademiji Sveučilišta glazbe  izvedbenih umjetnosti. Prvi je profesionalni angažman imao u Krakowskoj operi u Poljskoj, nakon čega je plesao Nacionalnom moravsko-šleskom kazalištu u češkoj Ostravi gdje je otplesao čitav niz vodećih uloga baletnog i repertoara suvremenog plesa.

Izvedba „Esmeralde“ u petak 27. listopada započinje u 20, a ona u subotu 28. listopada u 18 sati.